Neverovatno

PROSEČNA PLATA JE 300 EVRA, SMRTNOST MALA, SIROMAŠNIH NEMA: Evo kako se živi u Južnoj Koreji!

Za ljubitelje Južne Koreje pripremili smo zanimljive činjenice koje sigurno niste znali do sada

Lifestyle
14:24h Autor:
PROSEČNA PLATA JE 300 EVRA, SMRTNOST MALA, SIROMAŠNIH NEMA: Evo kako se živi u Južnoj Koreji!
Foto: Profimedia

Donosimo vam najzanimljivije detalje o Južnoj Koreji:

Deca rođena u Južnoj Koreji smatraju se „jednogodišnjacima“ kada se rode, a sledeće lunarne nove godine napuniće dve godine. 100 dana nakon njihovog rođenja, održava se proslava za bebu.

Južna Koreja je svetski lider u internet konekciji. Približno 92% stanovništva zemlje su korisnici interneta i mogu se pohvaliti najbržom prosečnom brzinom veze na svetu.

Tekvondo je nacionalni sport Južne Koreje. Veruje se da je izmišljen pre otprilike 2.000 godina.

Lotte Vorld, glavni rekreativni centar u Seulu, dom je jednog od najvećih zatvorenih tematskih parkova na svetu, kao i zabavnog parka na otvorenom, veštačkog ostrva povezanog monošinom, tržnih centara, muzeja i još mnogo toga.

Crveno mastilo se u Južnoj Koreji smatra lošom srećom. Pisanje imena osobe sa mastilom u boji znači da je osoba mrtva ili će uskoro umreti.

Broj 4 se smatra lošom srećom jer je napisan na isti način kao i kineski znak za smrt. Broj se često menja slovom „F“, na primer kada koristite lift.

"Da li ste dobro jeli?" je uobičajen pozdrav u Južnoj Koreji, korišćen na način na koji mi inače pitamo „Kako si?“

Nastavnik je jedan od najprestižnijih i najplaćenjih poslova u zemlji. U proseku, nastavnici zarađuju 2.500 dolara mesečno, a nastavnici u privatnim školama i univerzitetima zarađuju više.

Južnokorejski studenti moraju da polažu prijemni ispit na univerzitetu poznat kao soneung. Ujutro na testu, prijatelji i porodica se okupljaju u srednjim školama kako bi podelili slatkiše i poželeli učenicima sreću.

U Južnoj Koreji je zakon da se onlajn bankarstvo i kupovina moraju obavljati preko Internet Ekplorer-a.

Prva astronomska laboratorija na svetu, Cheomseongdae opservatorija, nalazi se u Južnoj Koreji. Izgrađena je sredinom 600-ih

Južna Koreja
foto: Profimedia

BONUS:

Za Južnu Koreju kažu da je 11. ekonomija u svetu. Tamo je prosečna plata 3.000 dolara mesečno. U zemlji jednostavno nema siromašnih. Prosečan životni vek je 82 godine. Najniža stopa smrtnosti novorođenčadi na svetu. Vodeći svetski dobavljač visokih tehnologija. Ovde se proizvodi svaki treći brod na svetu. O automobilima, pametnim telefonima i televizorima da i ne govorimo. Stanovništvo je jedno od najobrazovanijih i najkonkurentnijih na svetu. Škole su treće u svetu po kvalitetu obrazovanja. Bolnice su treće u svetu po kvalitetu medicinskih usluga. Vojska je peta po veličini u svetu po snazi i efikasnosti. Vlada ulaže u nauku više od Japana i Sjedinjenih Država. Muzika (K-Pop) i filmovi koji su osvojili ceo svet. I sve to – na teritoriji, bez nafte, gasa i plemenitih metala. I sve to – bukvalno u jednoj generaciji, u najkraćem mogućem roku. I sve to – bez gubljenja sopstvene tradicije, svog jezika, poštovanja i ljubavi prema životu.

Južna Koreja je jasan primer pobede slobode i istrajnosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs