Savet

Evo kako da sprečite propadanje mozga: Ne dozvolite da budete nečija budala!

Ubrzan gubitak moždanih funkcija počeo je onoga dana kada ste odlučili da stalno budete "u kontaktu" sa dešavanjima na internetu

Lifestyle
Autor:
Evo kako da sprečite propadanje mozga: Ne dozvolite da budete nečija budala!
Foto: Shutterstock

Sve više i više ljudi se žali na distrakciju, poteškoće u pamćenju informacija, fizičku nemogućnost čitanja dugačkih tekstova, a da ne spominjemo knjige, piše Andrej Statskevič u svom članku.

Autor pominje da su problemi sa adekvatnostima mozga karakteristični ne samo za starije ljude, već i za ljude srednjeg i mlađeg uzrasta.

Istovremeno, mnogi nisu zainteresovani za razloge, ili to automatski pripisuju stresu, umoru, nezdravom okruženju i tako dalje. Ali sve to nije i blizu uzroka, uveren je pisac. Prema njegovim rečima, problem je upravo u tome što niko ne želi da se odrekne stalne veze sa informacijama. "Drugim rečima, ubrzan gubitak vaših funkcija mozga počeo je onog važnog dana kada se odlučili da budete stalno u vezi sa dešavanjima na internetu. I nije bitno da lis te na to bili prisiljeni zbog posla, strahom da niste "u toku" ili je jednostavno bilo spontano povezivanje," piše autor. "Ispada kao da smo začaranom krugu - nema smisla da pišemo o tome, jer gotovo niko neće to pročitati, a smanjena količina prenesene misli dovodi do još veće opreznosti ne samo kod čitalaca, već i pisaca. Kao rezultat toga, imamo ono što imamo - masovnu glupost," kaže Statskevič.

Zašto više ne možemo da čitamo knjige?

Prema Andreju Statskeviču, to je zato što:

1. Ne možemo da prestanemo da tražimo ključne reči u tekstu;

2. Složena sintaksa tipična za većinu klasičnih, visokokvalitetnih dela, koja ne postoji na internetu, ne može da se apsorbuje.

"Postoji mišljenje, koje u potpunosti delim, da će sposobnost efikasnog sagledavanja složenih tekstova, čitanja složene literature uskoro postati elitistička privilegija, dostupna samo posebnoj klasi ljudi. Ova ideja nije nova, jer je čak i Umberto Eko u romanu "Ime ruže" predložio da u biblioteku bude dozvoljen ulaz samo onima koji su u stanju da primete složeno znanje. A svi ostali moći će da čitaju natpise na Internetu," kaže autor.

Prema njegovom mišljenju, samo jedna stvar može zaustaviti degradaciju mozga - prestanak svih vrsta informativnog smeća koji ulazi u naš mozak kao "korisne informacije".

Evo kako sprečiti uništenje mozga:

1. Sprave koje nam omogućavaju da stalno budemo u korak sa informacijama čine nas letargičnim, a mozak jedva da registruje činjenicu da treba da razmišlja i analizira. Ali i kao svaki zavisnik od droge, uvereni smo da nam upravo ona koristi. Uvereni smo da nam pristup internetu čini život bogatim, praktičnim, živopisnim. 2. Zahljaujući internetu, mi svakodnevno u svoj mozak ubacimo brdo smeća od informacija, zbog čega nismo u stanju da razgovaramo normalno, da pišemo normalno ili da čitamo normalno. Jezik nam je siromašan, ne umemo da se izrazimo, brzo gubimo nit razgovora, počinjemo da se dosađujemo kad neko priča i da zevamo. 3. Mobilnu komunikaciju treba koristiti samo i isključivo u hitnim slučajevima. Telefon treba biti podešen na prijem poziva i mogućnost uspostavljanja poziva i poruka. Ako niste na poslu, isključite mobilni. 4. Ako to uradite, budite spremni da vas celokupno okruženje neće razumeti. Ali zapamtite, vi ste meta informacionog napada i morate da se branite. 5. I na kraju, morate ponovo da počnete da čitate knjige. Prave papirne knjige. Biće teško, ali pokušajte. Ne treba se silovati - prvog dana pročitajte pola stranice, sutradan čitavu stranicu, treći dan stranicu i po i td.

Imajte na umu da će telo da se odupire - pokušaće na svaki način da spreči mozak da se ne napreže. (Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs