NEUROLOZI TVRDE

OVA, NAIZGLED BEZAZLENA, NAVIKA RAZARA NERVNI SISTEM: Prestanite ovo da radite odmah!

Pažljivo pročitajte ovaj tekst

Medicina
15:56h Autor:
Foto: Shutterstock

Mnoge od nas postepeno savladavaju posledice savremenog života, preteranih informacija koje primamo na dnevnom nivou. Posledice koje se jave u tom slučaju su uglavnom odsutnost, mentalni umor, oštećenje pamćenja i nestanak kreativnosti.

Neurolozi su pokušali da objasne uzroke ovog staje u kako da izbeći. Došli su do zaključka da multitasking uništava mozak.

Naš mozak može da prima informacije i da ih obrađuje ili da se fokusira na određeni problem, ali mu je neophodan odmor. Ako sebi namećemo previše obaveza ili informacija, mozak počinje da se umara.

Nije korisno bombardovati mozak informacijama istovremeno, niti obavljati nekoliko zadataka u isto vreme. Ova navika vremenom počinje da opterećuje mozak, on se polako umara, a mi postajemo manje produktivni i kreativni. Gubimo fokus i koncentraciju, pa samim tim pravimo propuste.

Međutim, nije najveći problem što ćemo postati manje produktivni, već će se ovo odraziti i na naše mentalno zdravlje. Usled preopterećenosti, gube se kognitivne sposobnosti, navodi se u studiji iz 2015. objavljenoj na veb stranici NCBI.

Mozak
foto: Shutterstock

Kako multiitasking tačno utiče na naš mozak:

  • Multitasking utiče na moždane ćelije na isti način kao i preskakanju sna.
  • Ukupni nivo kortizola raste, što dovodi do hroničnog umora. Štaviše, neki naučnici tvrde da nivo inteligencije pada za 10 poena usled preopterećenosti.
  • Takođe, potrebno je mnogo mentalnog napora da bi se, ometeni jednim zadatkom, vratili i ponovo uronili u prethodni. Svaki sledeći put postaje sve teže fokusirati se na zadatak, sve je teže održavati koncentraciju, a usled toga moždane ćelije stradaju.
  • Ovo iscrpljuje i smanjuje sposobnost da se odupre iskušenju.

Ovo uvedite sebi kao obavezu ukoliko želite da sačuvate mozak i zdrav razum:

  • Dok izvršavate zadatak, isključite sve faktore koji vas ometaju.
  • Započnite novi posao tek po okončanju prethodnog.
  • Kada radite na velikom projektu, obavezno pravite pauze na svakih sat vremena.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs