SVAKO MOŽE DA IH USVOJI

Ovako je Nikola Tesla trenirao mozak: 3 navike koje obnavljaju moždane ćelije i poboljšavaju pamćenje!

Ove vežbe su nešto najbolje što možete da uradite za svoju psihu

Lifestyle
Autor:
Ovako je Nikola Tesla trenirao mozak: 3 navike koje obnavljaju moždane ćelije i poboljšavaju pamćenje!
Foto: Profimedia

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Postoje li "trikovi" kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja.

Da bi moza proizvodio nove ideje i kako bi se sprečilo njegovo starenje, on zahteva trening, baš kao i mišići u našem telu. Ako želimo da sprečimo prerano propadanje moždanih ćelija, važno je da usvojimo određene navike.

Ovo je spisak navika zahavljujući kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator, a svako od nas može da ih usvoji:

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

"Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti", zapisao je Tesla.

Ova vizuelizacija doprinosi značajno radu mozga.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.

Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

"Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju", tvrdio je Tesla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs