Vreme je da prekinete krug

8 znakova da igrate ulogu žrtve: Kako seješ, tako žanješ!

Sami sebi ste dodelili nezahvalnu ulogu žrtve, a ovo je i dokaz

Lifestyle 05.05.2020. - 19:32h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Kako prepoznati da igrate ulogu žrtve:

 

 

 

1. Stalno se žalite - čim primetite da ste počeli da se žalite prijateljima, partneru, rodbini, vreme je da se zapitate: "Kako da promenim situaciju?" Samo vi možete da promenite svoj život na bolje, niko osim vas to ne može da uradi.

 

2. Stalno ste ljuti - Dok ste ljuti, nećete moći trezveno da procenite situaciju i prepoznate pozitivne strane. Pre svega, morate da naučite kako da kontrolišete svoje emocije. Nije vaša greška što vam je teško.

 

3. Zahtevni ste prema drugima - Niko nije dužan da ispuni vaša očekivanja. Pored toga, sigurno osećate krivicu zbog toga što niste u stanju da kažete ili postupite kako mislite. Da biste se oslobodili krivice i prestanete da osuđujete druge ljude, prvo morate da prihvatite sebe.

4. Strah, anksioznost, panika - doživljavajući takve emocije, nemoguće je da kontrolišete situaciju i donesete adekvatne odluke. Dok ste u stanju panike, svest vam je zamagljena. Tada možete da uradite mnogo  glupih stvari i onda će vam biti žao. Negativne emocije nikad vas neće dovesti do izlaza.

 

5. Sumnja u sebe - sve dok sumnjate u svoje sposobnosti nigde nećete stići. Okružite se ljudima koji veruju u vas i rešite se ovog problema. Oni moraju da vas podignu u momentima kada potonete.

 

6. Negativan odnos prema svetu - ako stalno očekujete da će vas neko napasti, trošite tonu energije. Uništavate, a ne gradite resurse i snaga će vam brzo nestati. Usredsredite se na pozitivne stvari, uživajte u trenutku, smejte se, šetajte... Ako pažljivo pogledate, na svetu ima i lepih stvari.

7. Izgovori- prestanite da se zavaravate. Ne tražite izgovore - tražite rešenja. Razmislite o vlastitim strahovima, o tome šta vas zaustavlja i kako prevazići prepreke. Pokušajte da ne odlažete rešavanje važnih pitanja, ne plašite se rizikovanja.

 

8. Bespomoćnost, očaj - iz apsolutno svake situacije postoji izlaz, samo što ga žrtva često ne primeti. Ako vam je sada teško zbog nekog problema, razmislite da li će vam taj problem biti važan i nakon par godina? Na kraju krajeva sve prolazi i menja se, potrebno je pronaći snagu za život, poboljšanje kvaliteta svog života.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...