u danu menjaju više raspoloženja prema vama

Pazite da ne postanete žrtva sociopate: 3 upozoravajuća znaka da se mučitelj igra sa vama!

Oni nemaju ni trunke saosećanja niti pokajanja za svoja zlodela

Medicina
11:40h Autor:
Pazite da ne postanete žrtva sociopate: 3 upozoravajuća znaka da se mučitelj igra sa vama!
Foto: Shutterstock

Iako nije svaka prividno šarmantna osoba koju sretnete sociopata, ukoliko primetite da ste izmanipulisani ili ste na neki čudan način izrazito dragi nekoj lukavoj osobi, najverovatnije ste postali žrtva sociopate. Ili ste u najmanju ruku postali meta osobe sa tendencijom da vas muči.

Ovo može biti svakako dezorijentišuće iskustvo, bilo da se radi o nadređenom - šefu, ili o partneru, ili možda u prijateljskim odnosima. Što više znate o sociopatama, brže ćete izaći iz njihovih kandži.

Javljanje lekaru na vreme može da vas poštedi bolova: Ovi simptomi ukazuju na postojanje kamena u bubregu!

foto: Shutterstock

Za početak, ko su zapravo sociopate?

Sociopata spada u kategoriju poremećaja ličnosti tipa B, kaže terapeut Šeri Heler koji su veoma slični psihopatama, ali sa tendencijom da su manje pametni i manje "polirani" pa ih je na taj način lakše identifikovati.

Sociopate su majstori manipulacije i imaju načina da druge uvek kontolišu, kaže terapeutkinja iz Njujorka Kimberli Herhenson. Vaše ponašanje, način na koji se oblačite, sa kim se družite može biti pod uticajem sociopate, a da vi toga niste ni svesni.

Kako biste sačuvali sebe toksičnih situacija, predstavljamo vam igre uma sociopata.

1. Oni su "pomalo - previše šarmantni"!

Klasična pretnja od sociopate je ta što onikoriste šarm i manipulaciju da bi posotigli ono što žele, kaže sertifikovani psihijatar Dr Suzan Edelman.

2 Zbunjuju vas

Sociopate su u stanju da u toku dana menjaju različita raspoloženja. Od najboljeg prijatelja do otvorenog stava nekog ko vas organski ne podnosi.

3. Stalno ste vi "krivi"

Kako bi pokazali svoju nadmoć nad vama oni vas konstantno okrivljuju zbog nečega, a sve to rade javno i pred drugima. Bacaju vas u nezgodnu situaciju da se stalno pravdate i dokazujete da niste ništa skrivili. Oni uživaju gledajući vas kako se mučite.

Sada kada imate uvid u ponašanje sociopate, verujemo da će biti lakše da prepoznate ovaj vid ponašanja, a time se i lakše izboriti za sebe u kritičnim trenucima kad aimate posla sa ovakvim zlim ljudima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs