Najveće iskušenje

Poruka monaha Arsenija o korona virusu: Bog zna šta radi, a evo šta vi da radite!

Obratimo pažnju na sledeće redove koji nam mogu pomoći da prođemo kroz ovu pošast nepovređeni i kao pobednici, poručuje monah

Lifestyle
Autor:
Poruka monaha Arsenija o korona virusu: Bog zna šta radi, a evo šta vi da radite!
Foto: Shutterstock

Monah Arsenije, starešina manastira Ribnica nadomak Mionice, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici poruku vernicima o tome kako da se nose sa trenutnom situacijom.

Poruku prenosimo u celosti:

"Budući da smo zadnjih nedelja izloženi ogromnom informacijskom pritisku beskrajno je važno da ne gutamo uznemirujuće vesti i obaveštenja sa raznoraznih medija, već da ostanemo pribrani, oprezni, trezveni i molitveni. Preterano praćenje, iz sata u sat, koliko se još razbolelo, koliko umrlo, i slično, nama ne donosi nikakvu korist, već samo dodatno uznemiruje ionako napetu psihu. Naravno da znamo da je stanje ozbiljno – i to nam je dovoljno!

Obratimo pažnju na sledeće redove koji nam mogu pomoći da prođemo kroz ovu pošast nepovređeni i kao pobednici.

Čovek je trojedino biće, po simboličkom ugledu na naše Božanstvo – Presvetu Trojicu – i sastoji se od tela, duše i duha. Telo je u svetu, duša u telu, a duh u duši. Sve je neraskidivo povezano i međuzavisno. Ukoliko je jedan od ovih elemenata u poremećaju dolazi do sveukupne disharmonije – opasnog nesklada.

Čovekova duša je energetski centar i životni pokretač telesnog sastava. Da bi organizam funkcionisao dobro i zdravo duša mora biti dobro i zdravo. Ljudski duh je najčistiji deo duše, oko duše, duša duše. Duh hrani i energetizuje dušu. A da bi naš duh bio zdrav i čist, on mora biti u kontaktu sa Svetim Duhom, koji proishodi iz Tvorca univerzuma, Boga Oca.

Ljudski duh od Svetoga Duha prima svetlost, blagodat, silu i život, a zatim to prenosi na dušu. Kada je duša ispunjena zdravim duhom, ona skladno i pravovremeno prenosi životne impulse na celo telo, koje postaje zdravo jer su ispunjeni uslovi za zdravlje.

Duša prvenstveno brine o tri sistema, autonomnom nervnom sistemu, endokrinom i imunom. Kada su oni funkcionalni onda i ostali sistemi ljudskog organizma skladno deluju, a to su kardiovaskularni, digestivni, respiratorni, urogenitalni i ostali, i na kraju, a možda i na prvom mestu – centralni nervni sistem, sa našom svešću kao krunom.

Kada je čovek pod stresom, u strahu i panici duh se raslabljuje, pomračuje i gubi svoje uključenje u Svetog Duha. Drugim rečima: gubi volju za molitvom, Liturgijom i Pričešćem, koji su glavni vidovi uključenosti u „energetsko kolo“ Svetoga Božijega Duha.

Pomračeni ljudski duh više ne može da osvetljava dušu i ona ne vidi, sahne i nije u stanju da održava svoj telesni organizam u skladu i zdravlju. Među prvima strada imuni sistem, antitela bivaju dezorijentisana, strani mikroorganizmi, bakterije i virusi slobodno ulaze, razmnožavaju se, počinju da puštaju svoje izlučevine, koji su za čoveka toksični, odnosno otrovni i štetni, i čovek se razboljeva, a ponekad i umire.

Čujemo kako lekar kaže pacijentu da ne sme da se nervira jer sekiracija ubija. Međutim, uglavnom se na tome završava, to jest nema uputstva kako se ne sekirati. Nekad dobijemo neki savet, da budemo više u prirodi, da se zdravo hranimo, da izbegavamo stresne situacije… – no, sve je to proizvoljno i nedovoljno.

Glavni i jedini način kako sačuvati mir i čvrstinu duha jeste učestvovanje u aktivnom pravoslavnom svakodnevnom ciklusu.

A to znači: redovno se ispovedati, postiti sredu, petak i četiri velika posta, biti redovan na Liturgiji i pričešćivati se što češće. A sa druge strane imati svoje svakodnevno, po mogućstvu, jutarnje i večernje molitveno pravilo, gde su glavni Novi Zavet, Psaltir i pravoslavni molitvenik. Kada čovek uvede u svoj život ovu duhovnu praksu, duh, duša i telo, sa svim svojim sistemima bivaju zdravi!

Naročito u ovim teškim periodima, kao što su bolesti, gladi, ratovi, prirodne kataklizme… moramo na prvom mestu brinuti o svom duhovnom stanju! Molitva nam tada mora biti jača nego ikad, odnosno treba se moliti što češće, praktično, neprestano. Za to je najbolja Isusova molitva – Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešn(u)og. Na taj način će naš um i duša biti zaštićeni od uznemirenja, straha i panike i imuni sistem će automatski postati zdrav i dobro organizovan i antitela će munjevito reagovati na svakog uljeza – virus, bakteriju, malignu ćeliju… i kao dobro obučena i uvežbana vojska na vreme likvidirati svakog neprijatelja!

Radujmo se jer prisustvujemo još jednom istorijskom Božijem ispitu i čišćenju naših grehova.

A Bog zna šta radi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs