Stručnjak govori

Italijanski pulmolog: Zbog ovog događaja Italija je na rubu propasti!

Video sam da se sprema katastrofa još 1. marta, ušao sam u sobu za hitne slučajeve i taj prizor nikada neću zaboraviti, rekao je doktor Di Marko

Lepi & Zdravi
Autor:
Italijanski pulmolog: Zbog ovog događaja Italija je na rubu propasti!
Foto: Shutterstock

Italijanski pulmolog Fabiano di Marko, izjavio je da jedan od velikih sportskih događaja, koji se odigrao u Milanu 19. februara – fudbalska utakmica između Valensije i i Atalante, glavni uzrok katastrofalnh razmera pandemije sa kojima se Italija suočava, prenosi Kurir.

"Ta utakmica je bila biološka bomba, 40 hiljada stanovnika Bergama prisustvovalo je tom meču. Odlazili su autobusima, vozovima, kolima...Meču je prisustvovalo i 2.500 navijača iz Valensije", izjavio je Di Marko.

U prilog ovoj teoriji govori i činjenica da je svega šest dana pre pomenute utakmice, u Valensiji preminuo muškarac koji je bio pozitivan na korona virus.

Nažalost, ta ćinjenica je postala poznata tek naknadno, nakon eksuhmacije njegovog tela i autopsije. On je ujedno bio i prva potvrđena žrtva ovog virusa u Španiji, gde se broj umrlih, u međuvremenu, popeo na 1725.

Sa pomenutom teorijom Fabijana di Marka ,da je pomenuta utakmica mogla da bude izvor masovnog širenja zaraze, slaže se i infektolog Masimo Gali, načelnik odeljenja infektivnih bolesti u bolnici Sacco di Milano:

"Ta utakmica vrlo verovatno je mogla da bude uzrok masovnog širenja virusa COVID19."

Desetine hiljada ljudi iz jednog područja, koncentrisanih na jednom mestu, relevantan je fakor za tako brzo širenje zaraze.

O tome kolika je mogućnost da je ovakav scenario moguć, govori činjenica da su trenutno dva ubedljivo najugroženija grada u Italiji upravo Milano i Bergam.

Italijanski pulmolog smatra da Italija nije bila spreman na ono što će uslediti:

"Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutru ušao sam u sobu za hitne slučajeve i video prizor koji nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam bolju definiciju. Pacijenti su bili svuda sa problemima sa disanjem, upalom plića, borili su se za dah. Bili sa na kolicima, nosilima, u čekaonici...svuda!

Otvori smo sve prostorije za prihvat i sve su bile pune. Bolnica je za 24 časa potrošila 5.000 maski sa filterom. Zavladala je potpuna panika."

Italija trenutno vodi najtežu bitku sa korona virusum, sa ogromnim dnevnim bilasnom mrtvih, koji je u nedelju bio ubedljivo največi do sada – 793 preminule osobe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs