Savet

Evo zašto muškarci više oboljevaju i brže umiru: Obratite pažnju!

Statistički podaci pokazuju da više od polovine muškaraca traži lekarsku pomoć samo pod pritiskom supružnika i rodbine ili kada se stanje naglo pogorša

Zanimljivosti
Autor:
Evo zašto muškarci više oboljevaju i brže umiru: Obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Autori studije savetuju muškarce da ovu vrstu informacije tretiraju bez skepse i obrate pažnju na statistiku:

Zašto muškarci umiru prvi?

Psihološki faktor: Smrtnost među muškarcima je veća jer su muškarci manje izdržljiviji i ranjiviji. Za razliku od žena koje vode žestoku borbu sa bolestima i pažljivije su prema svom zdravlju od muškaraca.

Muškarci zanemaruju savete lekara u nadi "da će sve proći samo od sebe".

Navike: Od ranog detinjstva dečacima se govori: "budi hrabar, ne pokazuj da te boli, budi muškarac"...Zbog toga muškarci trpe bol i retko traže lekarsku pomoć.

Marija Legato, doktor i istraživač navodi nekoliko faktora koji mogu pomoći muškarcima da sačuvaju svoj život:

1. Uvek budite iskreni prema lekaru. Ne zanemarujte ni jedan zdravstven problem, ne kuražite se i jasno recite šta vas boli. To nije sramota. Nisi ranjiv, ako priznaš da te nešto boli.

2. Proveri nivo testosterona: nakon tridesete nivo testosterona opada, što uslovljava smanjenu memoriju, manjak snage i fizičke izdržljivosti.

3. Vodite računa o imunitetu: jedite zdravo, spavajte dobro, smanjite stres...

4. Ako ste depresivni, ne budite sami sa svojom tugom. Potražite pomoć.

Muškarci su genetski ranjiviji od žena. Ženski hormon estrogen pruža ženama dodatni nivo zaštite koji muškarac ne poseduje. Zbog toga moraju kontrolisati znakove koronarne bolesti srca od 35. godine. Ako postoji porodična istorija bolesti, tada morate da se posavetujete sa doktorom, te preuzeti neophodne mere predostrožnosti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs