nije naivno

Poremećaj sna može da vas upropasti: Evo koje sve psihološke posledice ostavlja nedovoljno spavanje!

U nastavku pročitajte kako nedovoljan san remeti normalno funkcionisanje našeg organizma

Lifestyle 10.12.2019. - 12:55h Autor: Stil/Večernji.hr
Foto: Shutterstock

Psiholozi i drugi stručnjaci koji se bave problemima sa spavanjem otkrili su da su razdražljivost, loše raspoloženje i fizička iscrpljenost prvi znakovi nedovoljnog sna.

 

Ako osoba nakon tih prvih znakova ne ode spavanje, počeće da doživljava apatiju, emocionalne reakcije će izostati, a govor će se usporiti.

 

Takođe, pamćenje i koncentracija će značajno oslabiti, čak do te mere da osoba ne može da izvrši jednostavne zadatke.

 

Koliko je sati sna potrebno?

 

Većina zdravih ljudi provede oko 16 sati u budnom stanju, dok prosečno spava oko osam sati. 

 

Međutim, neke osobe mogu da funkcionišu normalno i posle samo šest sati sna, dok će se kod ostalih osetiti neispavanost tokom dana.

 

S druge strane, postoje i oni kojima osam sati nije dovoljno jer njima je potrebno oko deset sati sna. Suprotno uvaženom verovanju, potreba za snom ne opada s godinama, ali činjenica je da su godine važne kod određivanja prosečnog vremena spavanja.

 

Novorođenčetu je potrebno oko 17 sati sna u danu, dok jednogodišnje dete spava otprilike 14 sati. Na potrebne sate sna mogu uticati i brojni drugi problemi. Naime, osobe koje imaju problema sa živčanim, kardiovaskularnim ili metaboličkim funkcijama, mogu da se suoče sa ozbiljnim poteškoćama sa spavanjem.

 

Problemi sa spavanjem se često javljaju i kao simptom određenih fizičkih ili psihičkih oboljenja. Ponekad i okolnosti u kojima osoba živi ili radi mogu da budu uzrok poremećaja sna (lekari, vozači kamiona i ostali radnici koji imaju noćne smene i visokostresne poslove).

 

Muči vas nesanica: Uz ove 3 namirnice imaćete miran san!

foto: Shutterstock

Najčešći uzroci nedovoljnog sna

 

Stres je najveći okidač kratkoročnih poteškoća sa spavanjem, tvrde stručnjaci.

 

Obično problemi sa spavanjem nestaju kada prođe stresna situacija. Međutim, ako se kratkotrajna nesanica, ne tretira adekvatno od samog početka, može da potraje i nakon što stresnu situaciju prevaziđemo.

 

Pored toga, konzumiranje alkohola ili kofeinskih napitaka kasno popodne ili uveče, vežbanje pre spavanja, neredovan odlazak na spavanje i buđenje tokom noći, kao i obavljanje drugih mentalno intenzivnih aktivnosti neposredno pre spavanja, mogu značajno da poremete kvalitet sna.

 

Nažalost, smenski rad je veliki problem za uspostavljanje i održavanje stabilnih cirkadijurnih ritmova. Ovakav način rada prisiljava osobu na često menjanje normalnih bioloških ritmova zbog čega je teško može da pravilan ritam spavanja.

 

Takođe, putovanja narušavaju san, posebno kada je u pitanju putovanje kroz nekoliko vremenskih zona.

 

Naravno, faktori okoline su važni za normalan i kvalitetan san. Ako je prostorija pretopla ili prehladna, prejako osvetljena ili prebučna, javlja se nesanica. Ali, važno je i s kim spavate. Ako spavate s osobom koja ima problema s hrkanjem, to će verovatno nakon nekog vremena postati i vaš problem zato što nećete moći zaspati.

foto: Shutterstock

Bilo kakve fizičke i psihičke promene, poteškoće i poremećaji, kao i lekovi protiv takvih tegoba, mogu da izazovu probleme sa spavanjem. Bilo bi dobro da u takvim situacijama potražite savet lekara kako biste započeli adekvatnu terapiju.

 

Prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje, problemi sa spavanjem su glavni simptomi nekih psihijatrijskih poremećaja kao što su veliki anksiozno- depresivni poremećaj, distimija, , afektivni poremećaj ibipolarni poremećaj.


Je li neispavanost normalna?

 

Neispavanost i postpanost značajno utiče na racionalno donošenje naših odluka, kao i preuzimanje rizika, pokazala je jedna naučna studija objavljena u časopisu Sleep 2004. godine.

 

Naime, ispitanici koji su bili budni i koncentrisani, lakše su shvatili količinu posla i vreme potrebno za završavanje određenih zadataka, te su uspeli da razumeju rizik gubitka novca ako zadatke ne završe na vreme.

 

Sa druge strane, neispavane osobe su prerano odustajale od obavljanja zadataka ili su previše rizikovali gubitak novca pokušavajući da dovrše zadatak za koji nisu bili sposobni zbog nedostatka koncentracije i gubitka pažnje.

 

Osim toga, sve je veći broj automobilskih nesreća uzrokovanih umorom i nedostatkom sna. 

 

Muče vas nesanica i stres: Ovaj napitak će vas začas uspavati i opustiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...