Obratite pažnju

Svaki vozač mora da zna ovih 11 stvari: Spremni za minus, sneg i led!

Ne bi valjalo da vas ovakve situacije zateknu nespremne

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Meteorolozi za kraj decembra najavljuju sneg i niske temperature, zbog čega se vozači hvataju za glavu - vožnja je otežana, moramo da otvorimo četvore oči i obezbedimo dodatnu opremu, a najgore je onima koji nemaju garažu, pa svoj auto moraju da ostave napolju.

Tokom ledenih noći, automobil se smrzne i ujutro nam je potrebno dosta vremena da ga "osposobimo" za vožnju, a ovo se smatra jednom od najvećih noćnih mora svih vozača. I ne samo to - ako ne pristupite problemu kako treba, možete da izazovete opasne posledice.

 

Zato pre nego što nam stignu minusi, sneg i led, obavezno naučite sledeće trikove, ako ih već niste znali!

 

- Ako uveče postavite karton na vetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača sprečiće njihovo zamrzavanje i lepljenje za staklo. Ovako je čišćenje leda jednostavno da ne može biti jednostavnije!

 

- Ako tako nešto niste uradili, čišćenju pristupite ispravno - strugačem leda. Skidanje leda brisačima i prskanjem vetrobrana, ne samo da nije efikasno već i izaziva štetu. Ako su brisači koje želite pokrenuti “zalepljeni” za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego sa osećajem, kako ne biste oštetili gumenu traku oko vrata.

 

- Ako ne očistite li sneg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. Sneg koji leti sa vašeg automobila smetaće drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslepiti zbog čega lako možete izazvati udes.

 

Kako izvući smrad vlage iz automobila: Najstariji trik na svetu!

foto: Profimedia

- Takođe, motor tokom zime zahteva duže vreme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga nemojte odmah terati u visoke obrtaje. Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sedeti u njemu i čekati da se zagreje. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.

 

- Brave – Ako vaš auto nema sistem daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete špricnuti tečnost za podmazivanje.

 

- Napravite tečnost – Ako ne želite da stružete led sa stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pospete po ledu. Pomešajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašičicu deterdženta za pranje suđa. Takođe možete pomešati alkohol i vodu u razmeri 2:1.

 

- Brisači – Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalepljene” za vetrobransko staklo, možete nataknuti stare čarape na brisače. Osim toga, možete jednostavno podići brisače.

 

- Retrovizori – Spoljni retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih takođe ne biste morali da stružete led, jednostavno omotajte plastičnu kesicu oko retrovizora te tako sprečite zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tečnošću.

 

- Karton – Često možete videti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično rešenje za sprečavanje zaleđivanja. Takođe možete koristiti i stari peškir. Osim što ćete sebi olakšati, smanjujete šanse da oštetite stakla struganjem.

 

- Kartica – Nađete li se bez nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i ostružite stakla.

 

- Zamagljenost – Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete rešiti tako da stavite pesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pesak za mačke odlično upija vlagu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...