ne ustručavajte se

Moćna terapijska navika: Psihoterapeut otkriva zašto je unutrašnji monolog lek za dušu!

Unutrašnji monolog ima brojne pozitivne strane, tvrde stručnjaci

Lifestyle
12:27h Autor:
Moćna terapijska navika: Psihoterapeut otkriva zašto je unutrašnji monolog lek za dušu!
Foto: Shutterstock

Svako od nas se nekad u životu našao u situaciji da razgovara sa samim sobom. Iako izgleda čudno, unutrašnji monolog je zapravo veoma lekovit.

Izražavajući pojedine misli na glas mi bolje razmišljamo, donosimo odluke i kreiramo mišljenje o bitnim stvarima.

Psihoterapeut i autorka više knjiga iz psihologije, Liza Ferents ističe važnost praktikovanja ove metode.

"Nema ništa važnije od načina na koji razgovaramo sa sobom jer se unutrašnji monolog odražava na sve naše podsvesne misli, emocije i bihevioralne odluke" kaže dr. Liza.

4 važne negativne emocije koje poboljšavaju kvalitet života: Krivica nas čini boljim ljudima!

foto: Shutterstock / Instagram

Ako ste uvek kritički nastrojeni, ili dan započinjete s negativnim stavovima, sebe ćete udaljiti od pozitvnih ishoda.

Ali, razgovor sa samim sobom je bitan, tvrdi psihijatar dr. Robert Tore.

"Čovek koji ne razgovara sa samim sobom nema unutrašnji dijalog, nema savest, ni svoje ja. Najčešće razgovara sa sobom u samoći, a bez samoće nema čoveka. Ali, to treba biti samoća bez usamljenosti. Tek u samoći sa unutrašnjim ja, čovek dolazi prvo k sebi da bi mogao doći i k drugima", tvrdi dr. Tore i dodaje da čoveka definiše monolog o samom sebi kao ličnosti.

"Bez tih razgovora čovek je samo humanoid, ljudima nalik stvorenje i ti razgovori su uslov ljudskosti. Bilo da je to razgovor u sebi ili na glas, kao što je nevažno i koji je deo dana. Za neke ljude je to mentalna higijena nalik molitvi, te razgovaraju sami sa sobom ujutru kako bi na pravi način započeli dan. To su obično podsticajni razgovori o tome ko sam, što sam i gde sam danas, a uveče su to razgovori", jesam li ili nisam" objasnio je dr. Tore.

Ljutnja ili tuga - šta je kobnije po naše zdravlje? Evo odgovora!

foto: Shutterstock

Lisa Ferents savetuje da zapisujete misli o tome na čemu ste sve zahvalnii i šta sve smatrate svojim pozitivnim stranama.

"Stanu ispred ogledala i to što ste napisali izgovore na glas, sami sebi. Ne odustajte čak i ako vam se to izgleda glupo. Kad uvežbate ovu metodu, otkrićete koliko je zapravo jednostavno. Vodi nas kroz život bili mi toga svesni ili ne", kaže ona i dodaje:

"Kad sebi pozitivno šapnemo, dobijamo snagu da se suočimo sa svim izazovima. To ne znači da treba na glas izgovarati frustracije.

Definitivno postoji vrednost u razumevanju svojih osećaja, bili oni pozitivni ili negativni. Ali, ako izgovaram negativne misli na glas, efekat će biti suprotan.

Teško kontrolišete negativne emocije? Ova mudra priča je za vas!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs