Osluškujte svoje telo

Prvi simptomi tumora na mozgu: Veoma su suptilni, obratite više pažnje na ovo!

Veliki tumor koji sporo raste u frontalnom režnju može toliko da izmeni ličnost i njegovo rasuđivanje, da se često smatra kriminalcem ili psihijatrijskim slučajem, kaže stručnjak

Saveti stručnjaka 03.08.2018. - 09:36h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Rak mozga je jedan od najređih tipova kancerogenih bolesti - od njega oboli manje od jedan odsto svetske populacije. Ali, loša vest je to što su njegovi simptomi malobrojni, veoma suptilni i lako se previđaju.

 

Da li ste znali da se prvi simptomi tumora na mozgu lako mogu pomešati sa svakodnevnim boljkama koje smatramo bezazlenim i uobičajenim?

 

Ovo su neki od najčešćih:

 

Uporne glavobolje

 

Čak i lekarima je nekad veoma teško da uoče razliku između glavobolja ili migrena koje su posledica tumora na mozgu od onih koje izazivaju drugi uzroci.

 

"Najčešći indikator je svakodnevna glavobolja koja se ranije nije javljala i kod koje lekovi nemaju mnogo efekta", kaže neurolog dr Majk Čen.

 

"Te glavobolje se pogoršavaju s vremenom i često su prisutne odmah nakon buđenja, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog višesatnog ležanja", odbjašnjava dr Čen.

 

Jačina bola varira u zavisnosti od veličine i brzine rasta tumora.

 

"Mali, ali brzorastući tumor može da izazove jače glavobolje od većeg koji raste sporo", upozorava neuroonkolog dr Santoš Kesari sa Instituta Džon Vejn u Kaliforniji. Važno je da znate i da ne postoji specifičan tip glavobolje koji bi predvideo da li osoba ima ili nema tumor. Ključ je da obratite pažnju šta se to odjednom dešava sa vašim telom. Ako glavobolja ne prestaje ni uz terapiju, trebalo bi da posetite lekara koji će utvrditi tačan uzrok.

 

Dr Hristo Mermerski se proslavio mešavinom za koju tvrdi da leči rak: Sada otkriva recepte za najzdraviji doručak i ručak!

foto: Profimedia

Suptilni gubitak vida

 

Neki pacijenti uopšte ne primete da jevid počeo lagano da propada. Ipak, gubitak vida usled tumora na mozgu izdvaja se po tome što obično pogađa samo jedno oko.

 

"Ovaj simptom zove se bitemporalna hemianopsija i često ga viđamo kod tumora hipofize, koji pritiska očne nerve baš na mestu na kojem se ukrštaju. Rak mozga je još jedna od bolesti koje prvi može da dijagnostikuje oftamolog", objašnjava neurolog dr Kristofer Karuba.

 

Slabost mišića i letargija

 

Motorički korteks mozga podstiče i kontroliše pokrete mišića u telu. Desni kontroliše levu stranu i obrnuto, a ukoliko ima tumora, ove "staze" se potpuno poremete i kod pacijenta se gubi ili smanjuje funkcija upravljanja pokretima. U slučaju tumora na mozgu, možda nećete imati bol u, na primer, nozi, ali ćete je verovatno sporije pomerati ili nećete moći uopšte. Ipak, slabost u nogama takođe može da znači da imate teži nedostatak vitamina D.

 

Poteškoće u govoru

 

Još jedan tipičan simptom raka mozga je nejasan govor ili "gutanje" reči.

 

"Problemi sa govorom poput zamuckivanja, poteškoća u imenovanju poznatih objekata ili razumevanja sagovornika često upućuju na tumor u frontalnom ili temporalnom režnju, regije mozga koje se povezuju sa motoričkim i govornim funkcijama. U mozgu postoje dva centra za govor - Vernikovo polje, koje nam pomaže da prepoznamo i razumemo govor, i Brokovo polje, koje aktivira mišiće koji proizvode zvuk. Kod tumora na mozgu, često su oba polja ugrožena", objašnjava dr Karuba.

 

Prebiotici su ključni deo ishrane: Sprečavaju rak i druge bolesti creva, a najviše ih ima u ovim namirnicama!

foto: Shutterstock

Promenljive emocije i rizično ponašanje

 

"Pacijenti koji pate od tumora na mozgu mogu da razviju depresiju, bes ili anksioznost, čak i ako ranije nisu pokazivali ovakve tipove emocija. To se dešava kada tumor počne da utiče na frontalni režanj, koji je odgovoran za osobine ličnosti", kaže neurohirurg Sumit Vadera sa Univerziteta Irvin u Kaliforniji.

 

Kod pacijenata se mogu javiti i promene u ponašanju - mogu da postanu ljuti, uznemireni, mogu da počnu da preduzimaju rizične poteze, otvoreno i neprimereno pokazuju svoju seksualnost ili potpuno prestanu sa tim. 

 

"Veliki tumor koji sporo raste u frontalnom režnju može toliko da izmeni ličnost i njegovo rasuđivanje, da se često smatra kriminalcem ili psihijatrijskim slučajem", ističe dr Čen.

 

Gubitak sluha ili zvonjava u ušima

 

Temporalni režanj, koji se nalazi u donjem srednjem delu između leve i desne hemisfere mozga, odgovoran je za vašu sposobnost da čujete zvukove, kao i za sposobnost da razumete jezik i razgovarate.

 

"Ako vam se čini da gubite sluh ili čujete zvonjavu u jednom istom uvetu (tinitus), trebalo bi da posetite lekara koji će odrediti da li su vaši simptomi razlog da se zakažete i kod neurologa", upozorava dr Karuba.

 

Simptomi lupusa: Najčešće pogađa žene, može da strada i štitna žlezda!

foto: Shutterstock

Neplodnost

 

Mozak kontroliše gotovo sve u telu, uključujući i hormone.

 

"To radi preko hipofize, a kada tumor pogodi ovu žlezdu, ona može da počne da izlučuje prevelike količine hormona ili spreči ostale žlezde da normalno funkcionišu", objasnio je dr Čen.

 

Usled ovog problema, žene sa tumorom na mozgu ne mogu da zatrudne ili laktacija izostaje nakon porođaja.

 

Gubitak ravnoteže

 

Mozak igra ključnu ulogu u motoričkim funkcijama. Ako vam je teško da hodate, naročito po mraku i prilikom hoda se naginjete na jednu stranu, to može da bude simptom raka mozga, izazvanog tumorima u malom mozgu, koji je odgovoran za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Problemi sa ravnotežom takođe mogu biti tihi znak multiple skleroze.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs