obavezno pročitajte

Japanska pravila za snažan i zdrav život: Promenite ove tri navike - preporodićete se!

Japanci očigledno znaju šta rade – superproduktivna su nacija, što se vidi po napretku u industriji, tehnologiji i obrazovanju, ali su i najdugovečnija nacija. Kako?

Saveti stručnjaka
Autor:
Japanska pravila za snažan i zdrav život: Promenite ove tri navike - preporodićete se!
Foto: Shutterstock

Kad pažljivije pogledamo, sve se svodi na same osnove.

Tajna je u tome kako Japanci žive svoj život. Na primer, japanski inženjer i učitelj aikida Katsuzo Niši bio je vrlo slabašan dečak dok je odrastao, a roditelji i lekari su mu rekli da će umreti pre nego što napuni dvadesetu. Roditelji su ga poslali u budistički samostan kako bi mu se poboljšalo zdravlje. Tamo je proveo tri godine učeći o meditaciji i načinu vođenja jednostavnijeg, ali zdravijeg života.

Želeći da poboljša svoje zdravlje, Niši se savetovao s lekarima, stručnjacima kao i stručnjacima za način života pa je napisao svoj priručnik za jačanje tela. Imao je 44 godine kad mu je objavljena knjiga koja govori o tome kako poboljšati svoj život.

Neka od pravila koje je naveo u knjizi su:

Spavanje na tvrdom i na leđima

Kičma je ono što čuva telo i sve njegove organe. Iskrivljena kičma često je rezultat lošeg položaja u krevetu i može da uzrokuje mnogo problema. Niši tvrdi kako održavanje ravne kičme pomaže probavnim i cirkulacijskim sistemima u telu. Takođe ti pomaže da deluješ skoro 2 cm višlje. Reši se jastuka

Sklanjane jastuka iz kreveta i korišćenje tvrdog „valjka“ može da napravi čuda za tvoje opšte zdravlje. Japanci veruju da je skolioza jedan od prvih pokazatelja da osoba ima zdravstvene probleme. Naravno da tvrdi valjak u početku nije baš udoban. Zato se preporučuje umotati ga s nekoliko slojeva meke tkanine i staviti ispod trećeg i četvrtog pršljena. Poboljšaj cirkulaciju kapilara

Lezi na ravnu i tvrdu površinu i stavi tvrdi valjak ispod vrata. Podigni ruke i noge pa ih lagano savij u kolenima i laktovima. Potom protresi udove. Ponavljaj to 2-3 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs