obavezno pročitajte

Šta se dogodi kad naneseš proizvod za samotamnjenje: Štetne posledice po kožu i disajne organe!

Ne samo da proizvodi za samotamnjenje nose određene rizike za kožu, nego i za disajne puteve. Kako, zaboga? I koliko je to "štetno" zapravo štetno?

Saveti stručnjaka
11:12h Autor:
Šta se dogodi kad naneseš proizvod za samotamnjenje: Štetne posledice po kožu i disajne organe!
Foto: Shutterstock

Sunčevi zraci su štetni i tačka. Ne samo da ten brže stari od izlaganja suncu, nego se i dokazano izlažeš opasnostima od ozbiljnih bolesti kao što je rak kože. Ali leto se bliži, a nijedna od nas ne želi ispod lagane haljinice ili topa bez rukava da pokaže kožu belu kao sir.

Srećom, možeš lagano preplanuti i bez sunca i bez solarijuma i izgledati kao da si i preko zime skoknula na Maldive zahvaljujući proizvodima za samotamnjenje koji su danas vrlo kvalitetni i više ne ostavljaju ružne narandžaste mrlje na koži, odeći i posteljini.

Nega kože tela: Prirodnim putem protiv celulita, strija i drugih nepravilnosti!

foto: Shutterstock

Dakle, stvar je rešena. Ali, nije to tako jednostavno.

Jedan britanski dermatolog upravo je upozorila da postupak samotamnjenja ima štetne posledice za kožu baš kao i sunčanje pod prirodnim zracima. Aktivni sastojak proizvoda za samotamnjenje, DHA, tera stanice površinskog sloja kože da potamne u istom stresnom oksidacijskom procesu što ga izazivaju i sunčeve zrake. - Ne znamo još koje su dugoročne posledice, ali zna se da je oksidacija povezana sa starenjem i bolestima - kaže dr Stefani Vilijams iz londonske klinike za kožne bolesti "Eudelo". Drugim rečima, i samotamnjenje i sunčanje imaju isti nepovoljni učinak: koža je doduše preplanula, ali u isto vreme je i nepovratno stradala. Da svar bude gora, ako koristiš sprej za samotamnjenje, nećeš DHA naneti samo na kožu, nego ćeš ga i udisati, a kad taj hemijski spoj, punim imenom dihidroksiaceton, uđe u pluća i disajni sistem, može izazvati astmu i razne druge probleme ali i rak.

Nega kože posle 40-e: Mlada, sjajna i zdrava koža u zrelim godinama!

foto: Shutterstock

Nije sve tako crno, tvrdi dr Doris Dej, dermatolog iz Njujorka.

- Ne moraš baciti sve proizvode za veštački bronzani ten, samo pazi da ih apliciraš oprezno, štiteći nos, usta i oči - kaže dr. Dej, koja savetuje i da losion ili kremu za samotamnjenje naneseš uveče, a ne ujutro pa ćeš tako umanjiti posledice oksidacije. Ali, dr Vilijams smatra da bi najpametnije bilo odustati od samotamnjenja kao takvog.

- Lažna preplanulost podržava stav da je dobro imati kožu potamnelu od sunca, a nije. Moramo naučiti da prihvatimo svoju prirodnu boju tena - odlučno je izjavila dr Vilijams.

Džulijen Mur (53) otkrila tajnu mladolikosti: Nega kože, hidratacija i joga su njeno oružje!

Ali, ako voliš... Puno je preporuka kako ispravno naneti proizvod za samotamnjenje. Ma samo prva dva, tri puta kad nakon zime razgolitimo noge!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs