Otkrijte

Dermatolozi odgovaraju šta je najštetnije: Sunce, solarijum ili kreme za samopotamnjivanje?!

Dolaskom leta u glavi je samo jedan plan - kako što bolje i što brže dobiti preplanuli ten! No kako smo svesni da je prirodno sunčanje sve manje zdravo, solarijum već ima predznak 'rak kože', a na kraju i koliko dobre mogu biti hemikalije u proizvodima za samopotamnjivanje?

Nega
11:20h Autor:
Dermatolozi odgovaraju šta je najštetnije: Sunce, solarijum ili kreme za samopotamnjivanje?!
Foto: Shutterstock

Jedno je jasno - sunčanje uzrokuje starenje kože. No realno, ko pomišlja na to dok nosi najdraži bikini i uživa na godišnjem odmoru?! Imperativ leta je uvek bio isto: dobro "pocrneti" i vratiti se kući s tenom koji će nas još dugo podsećati na slatke letnje dane... Ipak, jedno leto nesmotrenog sunčanja nije vredno kože koja će dobiti opekotine, a s vremenom i pamtiti sva loša iskustva sa suncem koja mogu da vode do različitih upalnih stanja, preterane naboranosti pa i raka kože.

Nećemo baš sasvim preterivati - sunčanje je neophodno i za dobijanje vitamina D, ali pod određenim uslovima. Idealno bi bilo izlagati se suncu sa sunčanim naočarima, šeširom i zaštitnim faktorom od 50 i to pre jedanaest sati ujutro i posle sedamnaest sati popodne, ali i ne duže od dva sata dnevno. To, naravno, nužno ne garantuje i preplanulost.

Solarijum se godinama proglašava najgorom opcijom ako želimo preplanuli ten s obzirom na to da ga njegovi korisnici najčešće koriste do iznemoglosti pa tako i 'unište' sve njegove potencijalne benefite.

Dermatovenerolog o kremama za sunčanje: Čuvajte se strašnih zabluda, čitajte deklaracije!

foto: Shutterstock

Da li ih solarijum ima uopšte? Da, ako se koristi povremeno, odnosno prema potrebi ako imamo nekakav poseban događaj na kom želimo da izgledamo preplanulo ili, pak, kao priprema kože za sunce, ali nikako ako njegovo korišćenje prelazi ionako previsoku granicu od 10 minuta dnevno i više puta nedeljno, tokom čega ne koristimo proizvod sa zaštitnim faktorom.

Postoji i mit kako u solarijumu možemo na sigurniji način da dobijemo vitamin D što u stvari nikada nije naučno i dokazano, dok je jedna stvar sigurna - oni imaju intenzivnije ultraljubičasto zračenje od sunca.

A što s proizvodima za samopotamnjivanje? Ovi losioni, ulja i serumi najčešće sadrže dihidroksiaceton koji u kombinaciji s kiselinama u našoj koži dovodi do tamnjenja kože - verovala ili ne, nešto slično kao kada staviš meso na roštilj pa ono promeni boju. No, iako zvuči pomalo strašno, ove promene događaju se samo na površinskom sloju kože i mogu naškoditi tek ako ulaze dublje u telo, iako se to navodno ne može dogoditi.

Najsigurnije sunčanje, spas za osetljivu kožu: Ulje ove voćke ima najjači zaštitni faktor!

foto: Shutterstock

Najveći problem koji se događa s dihidroksiacetonom je to da može uzrokovati astmu ako se kontinuirano udiše i da se ne sme koristiti kao sredstvo za sunčanje. Inače, može biti i alergen. Da budemo sasvim sigurni, portal Miss7 je pitao stručnjake za savet: da li bi trebalo da se zadržimo na prirodnom sunčanju, okrenuti solarijumu ili jednostavno kupiti zalihu dobrih proizvoda za samopotamnjivanje?

dr med. Klaudija Šebetić: "Trenutno svedočimo padu vitamina D kod ljudi u toj mjeri da situaciju možemo nazvati epidemijom. Možemo reći i da preterano sunčanje i ne sunčanje nije dobro. Sunčanjem, pogotovo u podne, koža dobija teška oštećenja, bilo akutna koja su privremena ili ona koja skupljamo s godinama, a koža ih pamti. Naravno, bolje je sunčati se prirodno nego u solarijumu. Solarijum je dobar samo za brzinska rešenja, jer ako se kratkotrajno koristi, nije toliko štetno. Bitno je umereno izlagati se suncu, dva do tri puta nedeljno i to samo 5 posto površine tela kako bismo skupili potrebnu količinu vitamina D. Obavezno je koristiti zaštitu od sunca, posebno na licu, koje bi bolje bilo i ne sunčati. U tom slučaju, bolji su i proizvodi za samopotamnjivanje za lice nego sunce. Mogu reći da svaki preparat koji stavljamo na sebe na neki način nađe put i do krvotoka, ali iz iskustva svojih klijenata mogu reći da mi nijedan do sada nije imao problema s proizvodima za samopotamnjivanje - niti su izazvali upale niti alergije."

Kako da sačuvate preplanuli ten: Pravilno sunčanje, hidratacija i ishrana su najvažniji!

foto: Shutterstock

dr sc. Ivana Nola: "Najmanje zlo je upotreba krema za samopotamnjivanje, ali moramo zapravo da znamo da ne treba ni toliko mnogo da se čuvamo sunca niti imati strah od njega, jer ono treba našoj koži i našem metabolizmu. Ako pronađemo zlatnu sredinu, to bi bilo idealno. S kremicama za samopotamnjivanje možemo da dobijemo alergijske reakcije na koži, čak i jak svrab kože. Takođe, ova sredstva nam ni estetski potpuno ne odgovaraju jer se krema ispire pa ostaju neujednačene fleke. Kada govorimo o prirodnom sunčanju, ono je odlično, ali u ograničenoj količini; treba nositi kapu, šešir i naočare za sunce, ne treba se predugo izlagati suncu nego najviše 15-20 minuta ako nemamo zaštitni faktor ili nešto duže ako imamo zaštitni faktor, ali je bitno napomenuti da to ne sme da traje ceo dan jer čak i uz zaštitu od sunca s vremenom zračenje može ući kroz kremu u kožu. Dakle, opasno je ako preteramo i ne koristimo zaštitni faktor. Što se solarijuma tiče, može doći do pojave tanoreksije, uz koju verujemo da nikad nismo dovoljno tamni, ali sam ja apsolutno za solarijum ako je u određenoj količini i to za osobe koje mogu da ga koriste. Predlažem čak osobama vrlo svetle puti da solarijum koriste kao oblik fototerapije, odnosno da tako navikavaju kožu na sunce. I da napomenem, u solarijum obavezno sa zaštitnim faktorom, barem prvih nekoliko sunčanja, a onda postepeno možete smanjivati faktor."

dr Dinko Kaliterna: "Za početak je bitno da se parfemi ne stavljaju na vrat jer u kombinaciji sa suncem mogu izazvati alergijsku reakciju. Ako bi trebalo da odaberem šta bih ja radio da želim brzo da pocrnim - odabrao bih solarijum. Išao bih jednom nedeljno; ako sam svetle puti, išao bih na 30 sekundi, a ako sam nešto tamniji onda na 45 sekundi na umerenu jačinu u solarijumu. Tamo je jako bitno da se pokriju dekolte i lice jer su najosetljiviji na telu. Posebno se moraju zaštititi i bradavice, one primaju najviše oštećenja od sunca. Druga opcija je kombinovanje solarijuma sa sredstvima za samopotamnjivanje. Bitno je napomenuti da sredstva za samopotamnjivanje ne štite od sunca, već samo daju boju. Morate znati i da što više potamnite da ste više oštetili kožu, odnosno njene ćelije, i s vremenom imate veći rizik za razvoj raka kože. Solarijum je zadnja relacija, dakle ako baš želite da hitno dobijete boju, recimo u slučaju pre odlaska na more, a kasnije pametno nastavite s prirodnim sunčanjem. U stvari najveću štetu koži činite malim odlascima iz kuće, do komšinice, u prodavnicu i slično kada pritom ne nosite zaštitni faktor. Zato bi baš uvek trebalo da imate puder na licu koji je odlična zaštita i zaštitni faktor na dekolteu. Umereno se izlažite suncu, jer koža uvek pamti."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs