Obavezno pročitajte

Plastika može biti jako štetna: Jedna od najopasnijih se koristi za pravljenje bočica za decu!

Jednokratnu plastiku, onu u kojoj je kupljena hrana, kao i flaše od vode ne bi smeli opet koristiti. Nijednu vrstu plastične ambalaže nije preporučljivo koristiti u drugu namenu osim predviđene...

Saveti stručnjaka
21:02h Autor:
Plastika može biti jako štetna: Jedna od najopasnijih se koristi za pravljenje bočica za decu!
Foto: Profimedia

Svaka vrsta plastike namenjena je za određenu upotrebu i ne bismo smeli da je koristimo za nešto drugo. Na dnu plastične ambalaže je trougao u kojem je brojka, a pored su najčešće i slova oznake vrste plastike:

1

Plastične flaše u kojima kupujemo vodu napravljene su od PET materijala, polietilen-tereftalata, i namenjene su za jednokratnu upotrebu. Ta vrsta plastike može ispuštati teške metale koji mogu štetno uticati na delovanje hormona, a mogu ispuštati i kancerogene elemente. Osim za vodu i sokove, koristi se i za drugu ambalažu, flaše za ulje, dresing...

Mitovi o zamrznutom povrću srušeni: Ovakvo čuvanje hrane je zdravije!

2 HDP ili HDPE

Polietilen visoke gustoće, smatra se dobrom plastikom jer postoji najmanja verovatnost ispuštanja hemikalija u vodu. Od nje se prave flaše za mleko i sokove kao i za deterdžente.

3 PVC

Polivinil-hlorid, ispušta dve otrovne hemikalije koje kod ljudi mogu delovati na hormone. Ali PVC se najčešće koristi i od njega su razni upotrebni predmeti. Na plastici za hranu mora pisati da je baš za to namenjena.

Čuvanje hrane: 3 velike greške koje vas mogu koštati zdravlja

foto: Profimedia

4 LPDE

Polietilen niske gustoće ne ispušta hemikalije u vodu i od njega se prave vrećice za zamrzavanje, mekane flaše koje se mogu stisnuti, daske za sečenje... Ta plastika nije najbolja za čuvanje hrane.

5 PP

Polipropilen, još jedna je od dobrih plastika. Obično je bela ili poluprozirna, a može biti i mekana i tvrda. Od nje se prave mnogi proizvodi za pokućstvo, čašice za jogurt, medicinske flaše kao i posude za čuvanje hrane u frižideru.

Istine i zablude: Koje aditive i E brojeve treba da izbegavamo?

6 PS

Polistiren, može ispuštati u vodu kancerogene materije. Od njega se prave jednokratne šolje, tanjiri, pribor za jelo kao i ambalaža za brzu hranu.

Brojem 7

Prema pravilniku o ambalaži, označeni su ostali polimerni materijali. Jedan od njih je PC. To je najgora plastika za hranu jer može ispuštati hemikaliju BPA, bisfenol A. Nažalost, od nje prave i bočice za decu pa pri kupovini treba paziti i tražiti one napravljene od plastike koja ne sadrži taj opasan BPA.

Od PC plastike prave se mekše flaše, na primer za kečap, kao i flaše za sok i veliki kontejneri za vodu koju uglavnom koriste firme.

Kako se čuva hrana: Jela od spanaća, blitve i krompira ne idu u zamrzivač

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs