Mali kulinarski trikovi

Kako se čuva hrana: Jela od spanaća, blitve i krompira ne idu u zamrzivač

Brokoli, kelj i grašak prvo kratko prokuvajte pre zamrzavanja, od pola do tri minuta, a peciva, kolače od testa poput štrudli i knedla mogu da se zamrznu i sirovi i pečeni, a jaja, salatu, krastavac i rotkvice ne stavljajte u zamrzivač jer se previše opuste
Fitnes & Nutricija
20:44h Autor:
Kako se čuva hrana: Jela od spanaća, blitve i krompira ne idu u zamrzivač
Foto: Thinkstock

Umesto da kupujete nezdrava gotova jela, pripremite unapred omiljene specijalitete, zamrznite ih i, kada vam zatreba brzi ručak ili večera, samo ih dovršite.

"Većina sirove hrane može da se zamrzne, čak i suvo voće. Ali jela od krompira, spanaća i blitve ne bi trebalo da se čuvaju u zamrzivaču jer se podgrevanjem stvaraju toksini. Možete da zamrznete seckani spanać, ali prethodno ga ne kuvajte", kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat i dodaje:

"Kad se hrana odmrzava, neka se lagano krčka na slaboj vatri. Najčešće se zamrzavaju jela poput gulaša i umaka, ali često se pripremaju i veće količine kuvanih jela koje se zatim zamrzavaju što ne bih preporučila jer je najbolje da ga jedete sveže pripremljeno", objašnjava nutricionistkinja.

Povrće poput brokolija, karfiola, špargle, kelja i graška je najbolje da nakratko kuvate pre zamrzavanja, od pola do tri minuta. Potopite ih u kipuću vodu, pa odmah ohladite, najbolje pod mlazom vode ili u loncu s ledenom vodom. Procedite i dobro osušite. Tako ćete sprečiti da namirnice potamne tokom zamrzavanja i sačuvaćete u njima više vitamina nego da ih zamrznete sirove.

Deca kopiraju roditelje u ishrani, pa zato treba da ih naučite zdravim navikama, a više o tome pročitajte ovde.

Možete da zamrznete mnoga jela poput sarme, supe, pasulja, mesa u sosu. Peciva, kolači od testa i jela poput savijača, knedli i štrudli mogu da se zamrznu i sirovi i pečeni. Testo za picu razvaljajte u mini pice i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati nego samo dodati nadev i ispeći.

Meso

najbolje podnosi zamrzavanje, naročito manje masni komadi, jer duže mogu da se čuvaju na ledu - od osam do 12 meseci. Zamrznuti hleb ili peciva najpre ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta pa zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici - korica će biti hrskava kao da je upravo pečen.

Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Sirovim jajima ljuska će da pukne, a tvrdo kuvana jaja postaju gumena. Ne zamrzavajte ni povrće sa visokim procentom vode poput salate, krastavaca, rotkvica i klica jer se previše opuste, savetuju stručnjaci.

Uvek spreman dezert

Torte, kremaste kolače od biskvitnog ili drugog testa nakon pečenja zamrznite čim se ohlade.

Ukusi i mirisi

Nakon pakovanja jela u kese za zamrzivače obavezno istisnite vazduh da se hrana ne bi osušila ili izgubila ukus i aromu.

Spremaju se posebno

Paradajz i jabuke oslobađaju gas eten, koji pospešuje zrenje i starenje ostalog povrća.

Riblji ručak

Svežu ribu možete da zamrznete, ali imajte na umu da će joj meso omekšati. Očistite je, izvadite iznutrice i osušite. Spremite u kese za zamrzavanje i potrošite u roku od dva meseca.

A koje su to tri velike greške koje vas mogu koštati zdravlja kada je čuvanje hrane u pitanju, pročitajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs