Savet stručnjaka

Kad pređete pedesetu: Ovako morate da se hranite da se ne biste ugojili ili razboleli!

Nemački stručnjaci iz oblasti nutricije savetuju ovakav plan ishrane
Saveti stručnjaka
13:42h Autor:
Kad pređete pedesetu: Ovako morate da se hranite da se ne biste ugojili ili razboleli!
Foto: Thinkstock

Godinama se ne menja samo naš izgled, već i metabolizam koji se usporava, a telo gubi mišiće i koštanu masu zbog čega bi starije osobe trebale povesti računa o prilagođavanju ishrane svojim godinama, podsećaju nemački nutricionisti.

Koje bi namirnice i koliku količinu hrane starije osobe svakodnevno trebale unositi u organizam više zavisi od nivoa njihove aktivnosti nego o životnoj dobi.

"Nema nekog opšteg pravila", kaže dr. Ulrike Grohman, specijallista za ishranu osoba treće životne dobi.

Kod njih postoji opasnost od pojave malnutricije zbog telesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promena koje obeležavaju proces starenja. Iako je učestala, malnutricija u starijih osoba često izostaje kao dijagnoza i retko se leči.

Proces starenja uzrokuje promene u sastavu tela, uključujući smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Specifično obeležje starije životne dobi je sarkopenija ili gubitak mase skeletnih mišića, koja rezultira smanjenjem mišićne snage.

Da li je organizmu potrebno manje energije u starijoj životnoj dobi? Energetski unos niži je kod osoba starije dobi. Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto po deceniji.

Najbolje alkalne namirnice protiv kiselosti organizma: Sprečavaju gojenje, rak i infarkt!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oko pedesete telo godišnje počinje gubiti jedan ili dva posto mišićne mase. Kod muškarca starijeg od 65 godina bazalna metabolička stopa, odnosno količina kalorija što je telo troši u stanju mirovanja da bi održalo vitalne funkcije organizma, za 300 je kalorija dnevno niža od one kod dvadesetpetogodišnjaka. To je otprilike količina energije koju organizam dobije iz tri banane.

"S obzirom na to da su stariji ljudi najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje", kaže Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave s istim prehrambenim navikama s vremenom dobiti na težini.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da menjaju svoje navike, ali i oni će morati da uvedu neke manje promene.

"Istovremeno, organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega bi starije osobe trebale konzumirati hranu bogatu hranjivim sastojcima, na primer hleb od celog zrna žitarica umesto belog hleba", podseća dr Grohman.

Ishrana koju Srpkinje treba da preuzmu od Skandinavki: One nikada nemaju problema sa kilažom!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta učiniti kad se smanje fizičke sposobnosti? Starije osobe bi trebale obavljati same onoliko poslova koliko mogu.

"Ako kupite manju količinu namirnica, moraćete nositi manje teške vrećice, a istodobno ćete se redovno kretati", kaže Ričard Holtorf iz nemačkog Udruženja nutricionista.

Onima koji imaju poteškoća sa žvakanjem, Holtorf preporučuje korištenje kućanskih aparata kojima će usitniti hranu.

"Naravno, ne savetuje se miksanje baš svih vrsta namirnica jer rezultat često nije baš uspešan ni ukusom ni izgledom", kaže dijetetičarka Margret Morlo te podseća da poseta stomatologu često rešava problem sa žvakanjem hrane.

Da li su dodaci ishrani dobra zamisao? Osobama koje se uravnoteženo hrane, dodaci ishrani nisu potrebni.

"Ne savetuje se uzimanje suplemenata u kapsulama kao mera opreza jer prevelika količina kod osoba treće životne dobi može biti štetna", upozorava Morlo te dodaje da se jedino iz krvnog testa koje će sprovesti lekar može odrediti nedostaju li organizmu neki vitamini ili minerali.

Dr Grohman dodaje: "Starije osobe redovno moraju da proveravaju nivo vitamina D u organizmu, kao i količinu kalcijuma, jer su izuzetno važni za zdravlje njihovih kostiju."

Regulišu metabolizam, usporavaju starenje: Ovo je najzdravija grickalica na svetu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako znati da je količina unesene tečnosti dovoljna?

Ričard Holtorf kaže da bi starije osobe dnevno u organizam trebale uneti oko litru do litru i po tečnosti, uključujući čaj i kafu.

"Napitak za čitav dan može se pripremiti ujutro, naročito kada su posredi zaboravne osobe. Druga je mogućnost postaviti napitke na razna mesta u domu, kako ne bi bilo potrebe za stalnim odlascima u kuhinju", savetuje Holtorf.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs