Bol u grlu je jedan od najčešćih simptoma prehlade, alergija i drugih infekcija, a osim što je neprijatan, može ozbiljno da utiče na svakodnevno funkcionisanje. Može nastati i zbog sasvim bezazlenih razloga, poput suvog vazduha ili glasnog pevanja na koncertu. Bez obzira na uzrok, ishrana ima važnu ulogu u procesu oporavka.

Donosimo spisak hrane koju bi trebalo izbegavati dok vas boli grlo...

CITRUSI  stock-photo-lemons-134735687.jpg
Foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Kisele namirnice pogoršavaju iritaciju

Kod grlobolje je preporučljivo izbegavati kiselu hranu poput pomorandži, limuna, sokova od citrusa, paradajza i sosova na bazi paradajza. Kiselost dodatno nadražuje već upaljenu sluznicu, što može da pojača osećaj peckanja i bola. Umesto toga, konzumirajte blaže i nežnije voće, kao što su banane.

Začinjena hrana može da pogorša kašalj

Iako začinjena jela deluju primamljivo, ona mogu dodatno da nadraže grlo, naročito ako bol dolazi uz kašalj. Ako baš želite začinjenu supu, smanjite začine više nego inače. A ako vam je grlo vrlo osetljivo, sačekajte s ljutim jelima sve dok se stanje ne poboljša.

HRSKAVA I SUVA HRANA MOGU DA OSTETE GRLO  stock-photo-salty-snacks-pretzels-chips-crackers-in-wooden-bowls-1009900960.jpg
Foto: beats1/Shutterstock

Hrskava i suva hrana može oštetiti grlo

Namirnice poput krekera, pereca i čipsa treba izbegavati, jer mogu da grebu i dodatno nadraže ionako osetljivo grlo. Gruba tekstura tih namirnica može delovati poput brus papira na upaljeno tkivo. Umesto toga, preporučuje se mekša i nežna hrana koja se lako guta, poput pire krompira, laganih čorbi ili smutija.

VRELI NAPICI PRAVE VISE STETE NEGO KORISTI  stock-photo-woman-pouring-aromatic-hot-tea-into-glass-cup-on-light-grey-table-closeup-2259314537.jpg
Foto: New Africa/Shutterstock

Vreli napici prave više štete nego koristi

Iako se topli napici često povezuju sa olakšanjem kod grlobolje, prevruća tečnost može dodatno da opeče i ošteti grlo. Savet je da napici budu topli, ali nikako vreli.

profimedia0251261356.jpg
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Alkohol dodatno isušuje grlo

Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje uzrokuju bol u grlu. Štaviše, može dodatno da ga nadraži, da dehidrira organizam i oslabi imuni sistem.
Dok ste bolesni, držite se vode, toplog čaja i supe.

Mlečni proizvodi podstiču stvaranje sluzi

Iako se hladni mlečni proizvodi poput sladoleda čine kao logičan izbor za smirivanje grla, kod nekih ljudi mogu da zgusnu sluz i pogoršaju simptome. To vredi i za tople mlečne sosove. Zato se, dok bol u grlu traje, savetuju biljne alternative, poput bademovog ili kokosovog mleka.

KOFEIN MOZE DA ISUSI GRLO  stock-photo-hot-traditional-turkish-coffee-smoking-2224679655.jpg
Foto: Levent Konuk/Shutterstock

I kofein može da isuši grlo

Pića s kofeinom, poput kafe i energetskih napitaka, mogu dodatno da isuše grlo i ometu san, koji je ključan za oporavak. Umesto kafe, pijte biljne čajeve poput kamilice ili belog sleza. Dodate li u njih i malo meda, dobićete napitak koji umiruje grlo i deluje antimikrobno.