Prevencija je jako važna

7 MITOVA O RAKU DOJKE U KOJE ŽENE VERUJU: Ova 3 pregleda su KLJUČNA za rano otkrivanje, nikako ih ne smete zanemariti

Rak se ne otkriva uvek tako da prvo opipate kvržicu na dojci. On je često "nevidljiv"

Saveti stručnjaka
Autor:
7 MITOVA O RAKU DOJKE U KOJE ŽENE VERUJU: Ova 3 pregleda su KLJUČNA za rano otkrivanje, nikako ih ne smete zanemariti
Foto: Shutterstock

Rak dojke je najčešći tumor kod žena, ali on više nije najčešći uzrok smrti kod žena u Srbiji. Razlog tome sigurno leži u Nacionalnom programu ranog otkrivanja i prevencije raka dojke, ali i sve bolja dijagnostika i lečenje. Neki tumori nastaju zbog mutacije i oštećenja gena, a neki zbog brojnih spoljašnjih uticaja. U svakom slučaju, samopregledi, ultrazvuk dojke i redovne mamografije su ključni jer danas, nažalost, od ove bolesti sve češće obolevaju i mlađe žene. S obzirom na to da se bolest ne može sprečiti, ključno je otkriti je u samom početku.

Otkrije li se u fazi dok je još manji od centimetra, u 98% slučajeva je izlečiv. Za prognozu bolesti, osim veličine, bitna je i vrsta karcinoma, stepen njegove zloćudnosti, proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 tumor marker test. U susret Nacionalnom danu protiv raka dojke, koji se obeležava 20. marta, konstantno se podiže svest o ovoj bolesti, ali i dalje postoje mitovi o tome ko i zašto oboleva. Ovo su neki od njih...

Rak dojke
foto: Shutterstock

MIT 1: Ako u porodici nema obolelih, nema opasnosti

Nažalost, to nije tačno. Iako nasledni faktor povećava rizik od obolevanja i treba ga ozbiljno shvatiti i zato se kontrolisati, smatra se da je samo oko pet od 10 odsto oblika karcinoma dojke nasledno. Pretpostavlja se da s vremenom zdrave ćelije dojke mogu same razviti mutacije, koje postaju kancerogene. Uticaj imaju i spoljašnji faktori.

MIT 2: Zdrav život me čini sigurnom

Naravno da zdrava i raznolika ishrana, minimalan unos alkohola, vežbanje, briga o telu i zdrav život doprinose opštem zdravlju. Može li vam to garantovati da nećete dobiti karcinom? Ne! Zato treba biti odgovoran i ne preskakati samopreglede i kontrole kod lekara.

Rak dojke
foto: Shutterstock

MIT 3: Brushalteri uzrokuju karcinom dojke

Često se pojavi informacija da grudnjaci, pogotovo oni sa žicom, mogu podstaći razvoj karcinoma. Objašnjenje je da mogu ograničiti protok limfne tečnosti, čime se uzrokuje skupljanje toksičnih materija u tkivu. Međutim, povezanost s nošenjem grudnjaka još nije dokazana.

MIT 4: Antiperspiranti mogu izazvati rak

Kao glavni krivac pominjali su se aluminijum i druge hemikalije, koji se iz dezodoransa preko pazuha apsorbuju u limfne čvorove i ulaze u ćelije dojke, povećavajući rizik od karcinoma. Druga teorija je bila da antiperspiranti zaustavljanjem znojenja mogu sprečiti oslobađanje toksičnih materija iz limfnih čvorova, što takođe povećava rizik od raka. Međutim, nijedna od ovih tvrdnji nije dokazana.

Rak dojke
foto: Shutterstock

MIT 5: Ako nema opipljive kvržice, nema ni karcinoma

Karcinom dojke se ne otkriva uvek tako da prvo opipate kvržicu. Moguće je da je on već "prešao" u limfne čvorove. Izostanak čvorića nije razlog da se preskaču redovan pregled i mamografija. Postoje i razne teorije o tome koje su kvržice zabrinjavajuće. Bile one bolne, pokretljive ili glatke - apsolutno svaka je razlog za pregled. Iako je većina njih benigna, uvek postoji mogućnost da je u pitanju karcinom dojke.

MIT 6: Ako se rano otkrije, neće se vratiti

Mnogi veruju da karcinom dojke otkriven u ranoj fazi nema nikakve šanse da se ponovi. To važi za većinu, ali rizik uvek postoji. Takođe, mnogi smatraju da su sigurni ako se rak ne vrati u prvih pet godina. Rizik je tada najveći, ali postoji čak i 20 godina kasnije. Zato ne zanemarujte kontrole.

MIT 7: Obolevaju samo starije žene

Istina je da najčešće obolevaju žene starije od 50 godina, ali sve češće i one u dvadesetim i tridesetim. Iako se kod njih karcinom dojke javlja retko, nisu bez rizika.

Stil / Ordinacija.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs