Korisno

7 ČINJENICA O ZDRAVLJU KOJE TREBA ZNATI: Zašto treba do kraja popiti lek i kako stara četkiza za zube može uništiti telo

Kad su u pitanju saveti o zdravlju, ponekad je teško znati razlučiti koji su od njih dobri, istiniti i korisni, a koji ne

Saveti stručnjaka
Autor:
7 ČINJENICA O ZDRAVLJU KOJE TREBA ZNATI: Zašto treba do kraja popiti lek i kako stara četkiza za zube može uništiti telo
Foto: Shutterstock

Svakom od nas se desilo da bar nekoliko puta prekrši neko od zdravstvenih pravila. Izdvojili smo za vas sedam čestih pitanja i pronašli odgovore na to gde tačno pravimo greške kada je naše zdravlje u pitanju...

pranje ruku
foto: Shutterstock

1. Ne perem ruke pre jela

To nije dobra navika jer se 70 procenata svih infekcija prenosi prljavim rukama. Na držačima za kolica i kvakama vreba milionska vojska bakterija i virusa. Kada nesvesno rukama dodirnemo lice, možemo da se zarazimo ovim sićušnim neprijateljima. Najdelotvornija protivmera je temeljno pranje ruku. Najbolje je da se operu odmah po ulasku u kuću i nakon korišćenja toaleta. Običan sapun će za 30 sekundi pod toplom vodom sprati 90 odsto svih izazivača bolesti.

2. Jedem neoprano voće

Voće koje stiže sa industrijskih plantaža u 99 odsto slučajeva tretirano je pesticidima i herbicidima, koji su štetni za organizam, kako bi se zaštitilo od bolesti i štetočina i da bi plod duže trajao. Zbog svega toga, ali i bakterija koje se nalaze na njima, sveže voće, povrće, a pre svega salatu i spanać obavezno dobro treba oprati mlakom vodom. Bakterije inače mogu da prouzrokuju teške infekcije creva, a virusi kašalj, visoku temperaturu i druge simptome.

jaje na oko, jaja
foto: Shutterstock

3. Svakog dana jedem jaja

Na osnovu medicinskih saznanja svakodnevno konzumiranje jaja je potpuno bezopasno. Žumance sadrži oko 230 mg holesterola (dnevna potreba odrasle osobe je oko 300 mg), ali bogato je i lecitinom. A upravo on snižava nivo holesterola u krvi. Osim toga, jaja nas snabdevaju važnim vitaminima i mineralnim sastojcima.

4. Uvek duvam nos iz sve snage

Lagano duvanje nosa je mnogo bolje jer, kada duvamo nos iz petnih žila, u nazofaringealnom prostoru stvara se veliki pritisak. Na taj način se sekret ne izbacuje samo u maramicu već i u sve sporedne šupljine. To može da pogorša problem sa prehladom.

Kafa
foto: Shutterstock

5. Pijem pet šoljica kafe dnevno

Istina je da nas kafa zbog kofeina koji sadrži budi, poboljšava koncentraciju i aktivira kratkotrajno pamćenje. Ali i krade tečnost iz organizma. U svakom slučaju, prečesto konzumiranje crnog napitka ne treba da pređe u naviku. Kafa ne održava čoveka beskonačno budnim. Naučnici su otkrili da su dve, najviše tri šoljica kafe u toku dana doza koju ne bi trebalo prekoračiti.

6. Retko menjam četkicu za zube

To nije dobro. Previše korišćena četkica će vašim zubima i desnima više naškoditi nego što će učiniti dobra. Izvitoperene četkice stružu zubnu gleđ, a da pritom stvarno ne čiste zube. Stomatolozi savetuju da četkicu menjate na dva do tri meseca. I nemojte da ribate zube pod prevelikim pritiskom da ne biste oštetili desni.

Lekovi, Tablete, Pilule, Žena pije lek
foto: Profimedia

7. Nisam popio celu kutiju antibiotika

Budite oprezni! Ako ne popijete prepisanu dozu antibiotika, može vam se dogoditi da se bolest ne izleči potpuno i da se ubrzo vrati. Samo u slučajevima kada su bakterije dovoljno dugo tretirane lekom, možete biti sigurni da ste potpuno izlečeni. Iz tog razloga antibiotik uzimajte uvek onoliko dugo koliko vam je lekar prepisao - čak i onda kad osećate da ste se potpuno oporavili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs