PREGLEDAJ SE!

8 MITOVA O RAKU DOJKE: Ovo je prava istina o tumoru kod žena

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Ne zaboravite da preventivni pregledi spasavaju život

Saveti stručnjaka
Autor:
8 MITOVA O RAKU DOJKE: Ovo je prava istina o tumoru kod žena
Foto: Shutterstock

Karcinom dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena i upravo zbog toga su nastali razni mitovi u vezi sa ovom bolešću, pa pojedini ljudi više ne znaju šta je istina, a šta nije. Kako bismo vam pomogli da razdvojite istinu od fikcije, donosimo vam neke od mitova na koje slobodno možete zaboraviti, a pošto nam je zdravlje žena veoma važno, i ovaj put apelujemo na sve njih da bar jednom godišnje prekontrolišu dojke.

Rak dojke
foto: Shutterstock

MIT#1 Za karcinom dojke krivi su geni U samo u pet do 10 odsto slučajeva za karcinom dojke krivi su neispravni geni BRCA1 i BRCA2, zaduženi za nasleđivanje. Iako lekari još ne znaju šta uzrokuje ovu bolest, istraživanja su pokazala da za rak nisu krivi samo neispravni geni nego i način života.

MIT#2 Žene s malim grudima su sigurnije Žene s malim grudima su podložne karcinomu dojke isto koliko i dame s velikim dekolteom jer on nastaje u kanalićima koji dovode mleko iz žlezda do bradavice, a sve žene ih imaju u istom broju, bez obzira na veličinu grudi.

MIT#3 Rak dojke uvek se pojavljuje kao kvržica Približno 10 odsto obolelih žena nije imalo nikakve kvržice, niti ih je išta bolelo, odnosno nije imalo nikakvih indikacija koje bi upućivale na to da imaju bilo kakav problem s grudima. Što se tiče otkrivenih kvržica, 80 do 85 odsto su potpuno bezopasne, jer je reč o cistama i benignim tumorima. Ali, ponavljamo, ako otkrijete ikakvu promenu na grudima, odmah idite kod lekara.

mamografija, mamograf
foto: Shutterstock

MIT#4 Mamografija će smanjiti mogućnost od obolevanja Mamografija je postupak kojim se jedino može otkriti već postojeći tumor. Ovaj pregled je veoma koristan, čak i neophodan za žene preko 40 godina.

MIT#5 Kontracepcijske pilule uzrokuju karcinom dojke Iako su istraživanja sprovedena devedesetih godina upozorila da žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju veću šansu da dobiju karcinom dojke, lekari naglašavaju da su se od tada promenili sastojci, pošto je smanjena količina hormona koji bi mogli prouzrokovati rak.

Rak dojke, Rak, Doktor, Žena, Devojka
foto: Profimedia

MIT#6 Mlade žene ne mogu dobiti tumor Iako je tačno da su žene u postmenstrualnoj fazi podložnije karcinomu, istraživanja su pokazala da čak 25 odsto obolelih čine one mlađe od 50 godina. Zato bi s redovnim pregledima grudi trebalo početi već s navršenih 20 godina.

MIT#7 Možete oboleti zbog lošeg brushaltera Ne postoji ni jedan jedini dokaz koji bi potvrdio ovu tvrdnju.

MIT#8 Rak dojke može da se spreči Lekari i dalje ne znaju šta uzrokuje karcinom dojke, pa se tako ne može ni sprečiti. Ali ono što je poznato jeste to da nedovoljno kretanja, gojaznost i alkohol drastično povećavaju rizik od nastanka ove opake bolesti.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs