Istina ili laž

MITOVI O ŠAMPONU ZA KOSU: Treba da znate koja obećanja o njegovim magičnim svojstvima NEMAJU VEZE S VEZOM

Svi mitovi o šamponu za kosu na jednom mestu! Da li ste u neke i vi verovali?

Nega
11:33h Autor:
MITOVI O ŠAMPONU ZA KOSU: Treba da znate koja obećanja o njegovim magičnim svojstvima NEMAJU VEZE S VEZOM
Mitovi o šamponu za kosu, Foto: Shutterstock

Šampon je neizostavni deo mora preparata koje svakodnevno koristimo za održavanje lične higijene. Međutim, toliko smo bombardovani reklamama i informacijama o njegovim magičnim svojstvima, uljima i ekstraktima koje sadrže da se često pitamo da li je to stvarno tako. Zato je došlo vreme da vam otkrijemo sve mitove vezane za ovaj proizvod.

bejbi šampon
foto: Shutterstock

1. Ako šampon ne peni, nije dobar

Garant su i vama nekad rekli da, što više sapunice šampon pravi, to će vam kosa biti čistija. To apsolutno nije tačno! Sapunica je tu samo zbog psihološkog uticaja na korisnike. U idealnom slučaju, šampon bi trebalo da napravi toliko pene da ruka može lakše da klizi po kosi i temenu, pa odsad zapamtite da je samo četvrtina količine sapunice na koju ste navikli sasvim dovoljna da kosa bude čista.

2. Kvalitetni proizvodi oporavljaju rascvetale vrhove

A onda je mrmot zamotao čokoladu... Jedini lek za ispucale vrhove je šišanje! Dok ne zakažete termin kod frizera, ispucale krajeve kose maskirajte preparatima koji sadrže silikon ili pčelinji vosak.

šišanje
foto: Shutterstock

Ne postoji šampon koji oporavlja iskrzalu kosu.

Jedini lek je - šišanje

3. Pranje svakog dana oštećuje kosu

Svakodnevno pranje kose je sigurno i zdravo, ali sve dok ne koristite jake šampone koji iz temena i kose izvlače prirodna ulja. Ako imate jako masnu kosu, svakodnevno pranje će vam svakako dobro doći. Ipak, koristite najnežnije šampone sa silikonom, ši puterom ili pantenolom. Osobe sa oštećenom ili suvom kosom trebalo bi da je peru jedanput nedeljno. Nezavisno od tipa kose, nakon pranja nipošto nemojte zaboraviti da nanesete regenerator.

Pranje Kose
foto: Shutterstock

4. Kombinacija šampona i regeneratora je prevara

Ruku na srce, ovde nije u pitanju muljaža samo kako bi vas finansijski što više odrali. Šampon čisti, a regenerator hrani kosu, pa ako želite da je održite zdravom i sjajnom, ova kombinacija je pun pogodak.

5. Šampon moramo menjati svakih šest meseci

Uopšte nam nije jasno ko izmišlja ovakve savete. Kosa je takoreći mrtva, pa se i ne može navići na nešto. Reč je, jednostavno, o vašoj percepciji kako kosa reaguje na novu formulu. Znači, ako vam je određena vrsta šampona "prirasla srcu", nema razloga da ga menjate.

Pranje Kose
foto: Shutterstock

6. Završno pranje hladnom vodom kosi daje sjaj

Polivanje glave hladnom vodom samo će vas razbuditi, ali vam od toga kosa neće zablistati. S druge strane, završno pranje mlakom (nikako vrućom) vodom kosu će učiniti baršunastom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs