15 ZNAKOVA DA SA VAŠIM TELOM NEŠTO NIJE UREDU: Čim primetite ovo, obavezno otiđite kod lekara

Uvek slušajte svoje telo i samo na taj način možete na vreme da sprečite ozbiljne probleme

Saveti stručnjaka
15:32h Autor:
15 ZNAKOVA DA SA VAŠIM TELOM NEŠTO NIJE UREDU: Čim primetite ovo, obavezno otiđite kod lekara
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li postoje zdravstveni problemi reći će vam vaše telo i to sa ovih 15 znakova koje NIKAD ne biste smeli da zanemarite.

15 znakova upozorenja koje telo šalje:

1. Ispucale usne, intenzivan gubitak kose i smanjena koncentracija

Ovo su znaci da vam nedostaje vitamin B. Da biste nadoknadili ovaj nedostatak, u ishranu dodajte mlečne proizvode, jaja, karfiol, paradajz, voće i kikiriki.

2. Beli premaz na jeziku

Obično se javlja kod onih ljudi koji su dugo gladni ili su prehlađeni. Ako je pored plaka primetno i crvenilo ivice jezika, to može biti znak gastritisa. Ako plak ima sivkastu nijansu, onda postoje problemi sa gastrointestinalnim traktom. Možete poboljšati funkcionisanje tela dodavanjem u ishranu jela od ribe i pečuraka, začinskog bilja, citrusa i jabuka. Takođe je važno smanjiti potrošnju čaja i kafe.

Umor, Žena
foto: Profimedia / Wavebreak Media LTD / Wavebreak /

3. Osećaj suvih usta

Obično se javlja zbog stalnog stresa ili nedostatka vitamina B3. U ovom slučaju, moraćete da promenite ishranu i jedete više živinskog mesa, govedine, orašastih plodova. Budite oprezni, jer prekomerna suvoća u ustima može izazvati upalu pljuvačnih žlezda, kao i razvoj dijabetesa.

4. Loš zadah

Miris koji nije posledica loše dentalne higijene je znak da treba da proverite nivo šećera. Takođe, takav simptom može se pojaviti kod hroničnog bronhitisa.

5. Suva koža

Obično je znak nedostatka vitamina A i B2. U ovom slučaju, dovoljno je uspostaviti pravilnu ishranu. A ako, pored suvoće, postoji iritacija na koži, onda je ovo verovatno gljivična infekcija i potrebno je da kontaktirate specijaliste. Ako se pri pritisku na kožu formiraju plave mrlje, onda morate da proverite jetru ili uradite test krvi, može doći do problema sa zgrušavanjem.

Rak dojke, umor, bolest, rak
foto: Shutterstock

6. Natečeni kapci

Ovo je znak da bubrezi ne rade kako treba, posebno ako se usput osećate veoma umorno, a koža izgleda bleda.

7. Uvećani limfni čvorovi

Govore o nekom zapaljenju u telu, možda je problem ozbiljniji i ne može se bez medicinske intervencije.

8. Tamni urin

To ukazuje na nedostatak tečnosti u telu, a ako je ovaj simptom praćen opštom slabošću i groznicom, najverovatnije postoje ozbiljne bolesti genitourinarnog sistema i potrebno je da se obratite urologu.

9. Uz stalno krvarenje iz nosa, potrebno je pratiti pritisak.

Ako je pritisak visok, onda je potrebno lečiti hipertenziju, a ako je normalna, onda je telu potreban vitamin K (u zelenilu se nalazi u velikim količinama).

Salata, obrok salata, Piletina
foto: Shuterstock

10. Ako rane na telu sporo zarastaju

To znači da telo nema dovoljno cinka. Ovaj deficit biće moguće popuniti konzumacijom mahunarki i morskih plodova.

11. Ako primetite jedan poprečni žleb na noktu, to jest - ako nokat nepravilno raste.

Nekoliko brazdi su znak beri-beri ili hroničnog stresa. Ako su žlebovi uzdužni, onda postoje kršenja u digestivnom sistemu i potrebno je da proverite pankreas.

12. Da li se menja boja beonjače oka, stvaraju se podočnjaci?

Sa crvenilom beonjače, pre svega, morate proveriti pritisak. Ako je beonjača dobila žućkastu nijansu, onda postoji povećan sadržaj bilirubina u jetri. Stalni nedostatak sna izaziva pojavu tamnih krugova ili modrica ispod očiju, takođe se u ovom slučaju preporučuje provera srca.

13. Problematična koža lica govori o poremećajima u funkcionisanju unutrašnjih organa.

Ako se na obrazima pojave male crvene bubuljice, to znači da se u plućima nakuplja tečnost ili sluz. Ako se akne pojave na slepoočnicama, to znači da jetra i žučna kesa ne rade dobro. Ako postoji osip na čelu, onda morate proveriti stomak. Osip na bradi se obično pojavljuje sa infekcijom urinarnog trakta ili hormonskom neravnotežom.

14. Pronašli ste mitesere na leđima?

Ako su duž kičme, onda je problem u kičmi. A ako su osipovi lokalizovani duž rebara, to je verovatno znak mišićne neuralgije.

15. Natečenost.

Edem obično nastaje usled prekomerne konzumacije slane hrane, ugljenih hidrata ili alkohola. Ali otok takođe može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako ujutru lice nabrekne, onda morate proveriti bubrege. Ako uveče oteknu lumbalni region, stomak ili genitalije, onda postoje problemi sa srcem. Ako abdominalni deo otiče i na njemu se formiraju paukove vene, proverite jetru. Ako otok na telu ima crvenkastu nijansu i svrbi, onda imate alergiju.

Naučite da prepoznate signale svog tela i na vreme odete kod lekara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs