BOL U BRADAVICAMA MOŽE DA NASTANE ZBOG OVIH 6 BOLESTI: Nikad ne smete da ga odbacite rečima "Nije mi ništa"

Mnogi pomisle na rak dojke kada osete bol u i oko bradavica, i to nije bojazan bez razloga

Saveti stručnjaka
13:59h Autor:
BOL U BRADAVICAMA MOŽE DA NASTANE ZBOG OVIH 6 BOLESTI: Nikad ne smete da ga odbacite rečima "Nije mi ništa"
Bol u bardavicama, Foto: Shutterstock

Ukoliko traje duže, bol u bradavicama i okolnoj regiji ne smete zanemariti, jer može da ukaže i na rak dojke.

Zašto dolazi do bola u bradavicama?

1. Nekad je to loš ili tesan brushalter

Bradavice moraju da dišu, pa uvek birajte odgovarajuću garderobu koja ne steže i nije napravljena od veštačkih materijala.

2. Ekcem ili iritacija kože

Ako su bradavice osetljive, natečene ili bolne, to može ukazati na dermatitis.

Ako simptomi ne prođu posle nekoliko nedelja lečenja sa kremama i mastima, ili se pogoršaju, obavezno ponovo konsultujte stručnjaka, a posebno ako simptomi uključuju i groznicu, gnoj, jak bol ili crvenilo koje ne prolazi.

Grudi, Kašalj, Bol u grudima, Ruke
foto: Shutterstock

3. Menstruacija

Bolne bradavice i dojke mogu biti znak da će ubrzo uslediti menstruacija, jer rast nivoa estrogena izaziva oticanje tkiva dojke. Bol bi trebalo da prestane nakon što dobijete menstruaciju, ili ubrzo posle toga.

4. Trudnoća

Hormonske promene takođe uzrokuju osetljivost bradavica tokom trudnoće, pa može doći do jačeg oticanja dojki i bradavica.

5. Dojenje i zapušenje mlečnih kanala, mastitis i apsces

Dok beba ne uhvati lepo usnama dojku i ne krene sa izvlačenjem mleka, može se javiti bol u bradavici. Ako je sve kako treba, taj bol bi trebalo da prođe brzo.

Mastitis je infekcija mlečnih kanala i do njega dolazi kada u začepljene kanale uđu bakterije. Najčešće se javlja tokom dojenja, ali žene mogu da ga dobiju i u drugim životnim dobima. Zanimljivo je da od njega mogu da obole i muškarci. Ovi problemi se ne javljaju kod svake porodilje, a razlog su prepunjene grudi, neredovno dojenje ili loš položaj u kome beba doji, uz pojavu bakterija.

Simptom zapušenih mlečnih kanala su male crvene otekline i bol, koji su posledica zaostajanja mleka u određenim delovima dojke. Kod mastitisa to može biti samo jedna dojka, ili neki njen deo. Ako uz upaljenu dojku dojilja oseća i simptome groznice ili nešto slično gripu, najverovatnije se radi o infektivnom masitisu, što je siguran znak da su se u kanalima namnožile i bakterije.

Beba, Dojenje
foto: Shutterstock

6. Karcinom dojke

Bilo koji bol u dojci obično zabrine žene, pa mnoge pomisle i na najgore. Iako bol u bradavicama može biti znak ove bolesti stanja, retko kad je usamljeni ili glavni simptom. Podsećamo da ostali simptomi raka dojke mogu da budu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs