KADA JE BOL U DOJKAMA ZNAK ZA UZBUNU: Ako niste trudni i ne treba da dobijete, obratite pažnju na OVO

Ako niste trudni i menstrualni ciklus nije blizu, možda ne bi bilo loše da ovaj simptom predočite svom lekaru

Medicina
Autor:
KADA JE BOL U DOJKAMA ZNAK ZA UZBUNU: Ako niste trudni i ne treba da dobijete, obratite pažnju na OVO
Na šta ukazuje bol u dojkama, Foto: Shutterstock

Kada se javi bol u dojkama, to svakoj ženi deluje strašno. Kao da smo programikrani da odmah pomislimo na najgore, pa tako ova vrsta bola verovatno većinu žena asocira na rak dojke, bolest koja se svake godine dijagnostikuje kod hiljade žena širom sveta i odnese brojne živote.

Ipak, kada je u pitanju bol u dojkama, ona je retko simptom ove opake bolesti. Verovali ili ne, lekari kažu kako je bol u dojkama zapravo česta tegoba na koju se žale pacijentkinje.

"U najvećem broju slučajeva nije vezan za patološke promene i oboljenja, ali se ne sme reći zasigurno da nije posledica sekundarnog karcionoma", objašnjava oinkolog dr Marlin Mejers za Huffington post.

Stručnjaci ukazuju da postoji više različitih tipova bola u dojkama. Evo šta treba da znate o njima i kako da reagujete ako se pojave.

Bol u dojkama povezan sa menstruacijom

"Većina bolova u dojkama obično je vezana za menstrualni ciklus, pa ako je bol cikličan i javlja se uvek nedelju ili dve pred menstruaciju, nema razloga za brigu", objašnjava Mejers.

Bol uzrokovan menstruacijom obilčno se opisuje kao preosteljivost ili tup bol, i najčešće se javlja usled oticanja dojki. Takav bol obično nije oštar i gotovo obavezno pogađa obe dojke, dodaje Mejers.

Grudi, bolovi u grudima
foto: Profimedia

Bol u dojkama kao znak trudnoće

Jedan od ranih znakova trudnoće može biti bol u dojkama. Studija iz 2013. godine pokazala je kako 76 odsto trudnica iskusi bol ili preosetljivost dojki u prvom trimestru.

Kofein kao okidač za bol u dojkama

Verovali ili ne, kofein može da doprinese bolu u dojkama kod mnogih žena.

"Postoje žene koje su jednostavno preosteljive na kofein", tvrdi hirurg dr Regina Hempton. Prema njenim rečima, nije čudo ako osobe koje piju puno kafe, čaja sa kofeinom, gaziranih i energetskih pića, iskuse bol u dojkama.

Eksperti kažu da bol koji se javlja nasumično može biti razlog za brigu, više nego bol koji se javlja ciklično. Ako nije vreme za menstruaciju, niste trudni i ne pijete puno kofeina, obratite pažnju.

"Ozbiljniji bol može biti oštriji i jači od cikličnog bola usled menstruacije, i može duže trajati. Može biti konstantan ili periodičan", objašnjava Majers.

Osim toga, ako se javlja nelagoda ili bol samo u jednoj dojci, trebalo bi da posetite lekara, naročito ako traje nedeljama. Znak da je vreme za posetu lekaru jeste i ako se bol javlja uvek na istom mestu na jednoj dojci i ako primetite čvorić, zadebljanje ili imate osećaj da su vam grudi pune.

Bol u dojkama, Grudi
foto: Shutterstock

Zabrinjavajući znak jeste i bol u dojkama koji traje duže od nekoliko nedelja i vremenom se pogoršava.

Svaki bol ili nelagoda koji se razlikuju od uobičajenog ili onoga na šta ste navikli, razlog je da posetite doktora, koji će možda tražiti ultrazvuk dojki ili mamožgram kako bi se utvrdilo šta je u pitanju.

Redovnim samopregledom dojki osiguraćete da na vreme primetite promene ako ih ima.

Dr Hempton savetuje da bol u dojkama shvatite ozbiljno, ali da ne paničite.

"U većini slučajeva, rak dojke ne uzrokuje bol. Obično se otkriju slučajno, bez ikakvih simptoma, dok se rade preventivni pregledi", objašnjava Hempton. Ipak, iako najčešće nije znak raka, Majers kaže da bol u dojkama ne bi trebalo ni ignorisati.

Ako imate bol u dojkama, napomenite to svom lekaru, on će najbolje znati da vas posavetuje šta dalje da radite.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs