smanjite masnoću

AKO IMATE MASNU JETRU OVE 2 STVARI MORATE ZNATI U POLA NOĆI: Najvažniji organ u telu se čisti SAMO OVAKO

Masna jetra se pomoću UZ otkriva kad ovaj organ ima 20 odsto masti, a već smo bolesni kad ova brojka pređe pet!

Saveti stručnjaka
10:50h Autor:
AKO IMATE MASNU JETRU OVE 2 STVARI MORATE ZNATI U POLA NOĆI: Najvažniji organ u telu se čisti SAMO OVAKO
Kako očistiti masnu jetru?, Foto: Shutterstock

Preterivanje u jelu i piću, što mnogi od nas često rade, ugrožava funkciju jetre.

Konstantna ili povremena preopterećenost kalorijama, nezasićenim masnim kiselinama, solju, ugljenim hidratima, a posebno slatkišima, može gadno da nam se osveti.

Zbog neumerenosti u ishrani čak 25 odsto populacije oboleva od masne jetre (steatozne jetre), a dokazano je da to može da dovode i do otkazivanja ovog vitalnog organa.

Problem je što u početnim stadijumima nema skoro nikakvih tegoba, a čak i ako se neko ima blage problem sa varenjem, lako se zamara, oseća neprijatnost ispod desnog rebarnog luka na to malo ko obraća ozbiljnu pažnju.

Da za jetru ne bude kasno, neophodna je prevencija i da redovno radite kontrolne preglede (jednom godišnje), koji uključuju ultrazvuk (UZ) i kompletnu laboratorijsku analizu krvi, posebno transaminaza, unutarćelijskih enzima koji su zaduženi da rastvaraju i ubrzavaju reakcije između aminokiselina i alfa – ketokiselina.

Vađenje krvi, Krvna slika, Analiza krvi, Krv, Davanje krvi
foto: Shutterstock

Masna jetra se pomoću UZ otkriva kad ovaj organ ima 20 odsto masti, a bolesni smo već kad ova brojka pređe pet!

Zato sve vreme, od najranije mladosti, treba brinuti o stanju jetre, a to ćete najlakše učiniti uravnoteženom ishranom, fizičkom aktivnošću i savladavanjem stresa.

Evo šta savetuju lekari kad je ishrana u pitanju:

1. Češći, a manji obroci

Odlične su za prevenciju masne jetre, a i loš nalaz može se korigovati konzumiranjem namirnica koje podstiču pravilan rad jetre, razlaganje toksina i čišćenje organizma. To su, pre svega, jabuke, šargarepa, cvekla, kupus, paradajz, beli luk, špargle, žitarice, avokado, koren maslačka, kurkuma.

U umerenim količinama (100-200 g dnevno) mogu se uzimati mleko, jogurt, kiselo mleko, mladi sir, a umereno treba jesti i koštunjavo voće (bademi, lešnici, orasi).

Inače, sve namirnice treba konzumirati u češćim, manjim obrocima, četiri do pet puta dnevno.

Jetra, Bol, Žena
foto: Shutterstock

2. Nepoželjne namirnice

Na listi nepoželjnih namirnica nalaze se masna mesa (posebno svinjsko), slanina, čvarci, suhomesnati proizvodi, masni, stari i prevreli sirevi, pavlaka, mileram, kajmak, puter.

Ne preporučuje se ni preteran unos kisele paprike i kiselih krastavaca, ajvara, pinđura, a ako nam je već dijagnostikovana masna jetra treba sasvim izbaciti pecivo, masna testa i testa sa puno praška za pecivo, kao i zelene i crne masline.

Ako vam je jetra već načeta, doktor vam može prepisati hepatoprotektivne lekove, a definitivno se morate odreći jela sa zaprškom, roštilja, pržene hrane. Alkohol je strogo zabranjen, a ni cigarete nisu poželjne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs