SAVET STRUČNJAKA

NISTE NI SVESNI KOLIKO JE KESTEN ZDRAV: 5 razloga zašto ga obavezno moramo jesti ove jeseni i ZBOG ČEGA JE SVE DOBAR

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C

Saveti stručnjaka
17:15h Autor:
NISTE NI SVESNI KOLIKO JE KESTEN ZDRAV: 5 razloga zašto ga obavezno moramo jesti ove jeseni i ZBOG ČEGA JE SVE DOBAR
5 razloga zašto je dobro jesti kesten, Foto: Shutterstock

Kesten je jesena poslastica koja predstavlja riznicu zdravlja. Ukusan je u svakom obliku, a bilo bi dobro da ga jedete što češće. Sadrži najviše ugljenih hidrata (oko 43% skroba i oko 4% šećera), proteine, malo masti i biljna vlakna. Bogat je vitaminima B grupe, provitaminom A i vitaminom C. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, gvožđe, mangan i bakar.

– Za razliku od većine ostalih orašastih plodova u koje spada, pitomi kesten sadrži malo proteina ili masti i uglavnom daje složene ugljene hidrate. Međutim, to ne znači da mu nedostaju esencijalni hranljivi sastojci. Ma kakvi… Pun je i vitamina i minerala koji su dragoceni za naš organizam – objašnjava za portal eKlinika Marija Prčić, nutricionista, i navodi pet razloga zbog kojih treba jesti kesten.

kesten
foto: Shutterstock

1. Sadrži biljna vlakna koja su važna za probavu

Samo 10 pečenih kestena zadovoljava 17 odsto dnevno preporučene količine od 25 do 30 grama vlakana zahvaljujući kojima se varenje normalizuje. Vlakna iz kestena doprinose snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola i održavanju optimalne težine, što je posebno važno osobama koje moraju da vode računa o svakoj unetoj kaloriji.

2. Sadrži složene ugljene hidrate koji se polako vare

Kad ogladnite, slobodno posegnite za ovom ekstremno zdravom namirnicom, ona vam neće izazvati skok nivoa šećera u krvi, a samim tim ni napade gladi i prejedanje. Za razliku od badema i kikirikija, koji mahom sadrže belančevine, kesten obiluje složenim ugljenim hidratima. Njih telo polako vari, pa se ovaj jesenji plod smatra stabilnim izvorom energije.

Kesten
foto: Shutterstock

3. Sadrži vitamin C koji je dragocen za imunitet

Za razliku od svih drugih orašastih plodova, kesten sadrži vitamin C koji je najpoznatiji po jačanju imunološkog sistema. Međutim, on je dragocen i za zdravlje krvnih sudova, jačanje hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Kao antioksidant vitamin C takođe štiti ćelije od štetnih dejstva slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.

4. Sadrži bakar koji podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca

Bakar, baš kao i vitamin C, čisti krvne sudove, jača nerave, imunološki sistem i kosti, a uz to pomaže u apsorpciji gvožđa. Da bi se zadovoljila petina dnevnih potreba organizma za ovim nutritijentom, dovoljno je pojesti 10 pečenih kestena. A kada smo već kod krvnih sudova, treba pomenuti i srce. Njemu iz kestena prijaju dobre masnoće, omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Kesten, Kestenje
foto: Profimedia

5. Sadrži kalijum koji je važan za regulaciju pritiska

Pečeni pitomi kesten sadži veoma malo natrijuma, ali zato obiluje kalijumom, pa se smatra korisnim za osobe za hipertenzijom. Tome doprinosi činjenica da ima izraženo diuretičko dejstvo i da doprinosi izbacivanju tečnosti kod osoba koje pate od zadržavanje vode u organizmu. Kuvani kesten se lakše vari od pečenog, ali sadrži samo malo manje kalorija. Kuvani kesten sadrži 120 kalorija na 100 grama, a pečeni 190 kalorija na 100 grama.

STARINSKI RECEPT PRIPREME KESTEN PIREA

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g belog šećera 25 ml ruma
kesten pire
foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte kestene u vodi i ogulite ih. Najbolje se gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.

Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer i rum pa kuvajte dok kesteni ne upiju mleko i dok se sve ne sjedini mešajući. Ako vam se čini da je smesa pregusta dodajte još mleka, a ako je preretka kuvajte malo duže.

Kada kesteni upiju mleko i napravi se gusta smesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili rezance.Ukrasite šlagom.

ROLAT SA KESTENOM

Sastojci za koru:

  • 3 kašičice brašna
  • 3 jaja
  • 4 kašičice šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašičice kakaa
  • 1 kašičica meda

Sastojci za fil:

  • 250 gr kesten pirea
  • 100 gr maslaca
  • 1 kašičica ruma
  • 1dl slatke pavlake za šlag
  • 1-2 kašičice šećera u prahu
  • 1 kašičica namaza od lešnika
  • Natopiti biskvit u malo mleka, čokolade u prahu, rumu i šećera
rolat, čokolada, torta, kolač
foto: Shutterstock

Čokoladna glazura:

  • 70 gr čokolade
  • 1-2 kašičice ulja

Kako se pravi?

Kako biste napravili koru, izmiksirajte zajedno jaja sa šećerom dok ne pobele. Dodajte brašno i kakao, ponovo izmiksajte pa dodajte med. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Rernu prethodno zagrejte na 180 C i stavite smesu u kalup pa pecite oko 15-ak minuta.

Ohladite kore i presecite ga na pola. Kako biste dobili fil, izmutite kesten pire s omekšalim maslacem i šećerom. Dodajte pavlaku za šlag i rum i sve izmiksajte. Kore natopite s toplim mlekom, čokoladom u prahu, šećerom i rumom.

Na polovinu kora stavite pola fila, a u drugu polovinu stavite namaz od lešnika. Dobro izmešajte pa namažite preko prvog premaza. Staviti drugi deo kore i premažite ceo rolat. Čokoladu otopite pa prelijte preko rolata i stavite u frižider da se hladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs