srbiji fali zdravstveno obrazovanje

SA 15 GODINA STUPAJU U INTIMNE ODNOSE I OSTAJU TRUDNE: Dr Fazlagić otkriva na koji način devojke u Srbiji GUBE NEVINOST

Dr Mima Fazlagić otkrila na koji način devojke u Srbiji gube nevinost, te na koji način se informišu o tome.

Lepi & Zdravi
Autor:
SA 15 GODINA STUPAJU U INTIMNE ODNOSE I OSTAJU TRUDNE: Dr Fazlagić otkriva na koji način devojke u Srbiji GUBE NEVINOST
Dr Mima Fazlagić otkrila na koji način devojke u Srbiji gube nevinost, Foto: Printscreen Youtube/ZdravljeTV - Zvanični kanal

Srtarosna granica za stupanje u intimne odnose vremenom se pomerala, dok su se pitanja, poput "kada je zapravo devojka sprmna da uđe u intimne odnose i šta ta spremnost uključuje?" oduvek nametala.

Ginekolozi u Srbiji suočavaju se sa raznim slučajevima, koji uključuju poražavajuće činjenice o tome koliko smo se*sualno neobrazovani i neupućeni.

Sve više je mladih devojaka koje prerano stupaju u se*sualne odnose, koji rezultiraju neželjenom trudnoćom, kao i mnogim polnim bolestima. Ginekolozi se susreću sa pacijentkinjama koje imaju čak 15 godina, a koje su uveliko uključene u intimne odnose.

Intimni odnosi
Intimni odnosifoto: Profimedia

"U današnje vreme mlade devojke, devojčice, ranije stupaju u polne odnose nego što su to neke ranije generacije, naravno, govorim o proseku. To je potvrdila i anketa Instituta za društvene nauke, čije je istraživanje pokazalo da prvi se*s devojčice imaju najčešće sa 15 ili 16 godina", priča za Zadovoljna.rs dr Mima Fazlagić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva.

Ona istilče da mlade devojke stupaju u prvi polni odnos u periodu kada nisu emotivno i psihički zrele, ali fizički jesu.

"Njihov odnos prema prvom se*su, komentari i ponašanje, govori da potpuno pogrešno pristupaju polnom odnosu. Jedan od problema je što se gotovo nijedna ne javi ginekologu pre nego što stupi u seksualni odnos kako bi se informisala o kontracepciji i svemu što ih zanima. Nažalost, informacije dobijaju na pogrešan način, putem televizije i interneta. Uvek im kažemo da stupaju u se*sualni odnos kad one same stvarno osete želju i potrebu, kad osete da su psihički spremne. Međutim, dešava se da uglavnom imaju odnos jer su zaljubljene i žele da impresioniraju dečka", kaže dr Fazlagić.

Intimni odnosi
Intimni odnosifoto: Profimedia

Doktorka je objasnila i da devojke često ulaze u odnose po uzoru na filmove za odrasle koji su mahaom nerealni, te da sa jako malo godina imaju ogromno iskustvo.

"Na internetu i u porno filmovima se*s je nerealan, to nije stvarnost i ne treba tako da bude. To stalno ponavljamo mladim pacijentkinjama, ali ne vredi. Imala sam pacijentkinju staru 17 godina koja je posle prvog se*sualnog odnosa došla kod mene u ordinaciju. Bila sam šokirana kada mi je ispričala koje je sve poze probala. Zapravo, to su sve poznate poze i svi načini upražnjavanja se*sualnog odnosa, a to joj je bio prvi put. Ona je probala sve što je videla i ‘naučila’ na internetu, što je porazno", objasnila je dr Fazlagić.

Intimni odnosi
Intimni odnosifoto: Shutterstock

Deca se često informišu na društvenim mrežama

"Deca znaju sve o se*sualnim pozama, o analnom i oralnom se*su, ali ne znaju ništa o kontracepciji. Toga nema na forumima, sajtovima, društvenim mrežama koje prate. Iznenađuje me da mlade devojke danas manje znaju o kontracepciji nego što su znale njihove mame, u vreme kad nije postojao internet i kad je bilo teško i komplikovano doći do takvih informacija. Rezultat su pacijentkinje poput jedne devojke koja ima 16 godina i koja je kod mene došla sa poodmaklom trudnoćom. Bila je van sebe jer, kako je rekla, dečko joj je objasnio da ne može da zatrudni prilikom prvog se*sa, pa joj nije jasno kako se to dogodilo. Takve izjave čujemo u 21. veku, što je neshvatljivo", otkriva doktorka.

Intimni odnosi
Intimni odnosifoto: Shutterstock

S druge starne, postoje i devojke koje su navršile 25 godina, a još uvek nisu bile intimne, što ima stvara stigmu i presiju.

"Kada pređu 25 godina, a još nisu imale seks, devojke osećaju neku vrstu straha i anksioznosti od probijanja himena. Čini im se da će kroz sve to lakše i bezbolnije proći ako im uklonimo himen hirurškim putem, tako da situacije u ordinaciji idu iz krajnosti u krajnost", ispričala je dr Fazlagić.

Srbiji nedostaje zdravstveno obrazovanje

"To nije se*sualno obrazovanje, kako ga mnogi nazivaju, ne, to je učenje o zdravlju, o kojem naša deca sve manje znaju. U školama treba da uče od stručnih lica, budućih lekara kako da sačuvaju zdravlje u svim sferama života. Trebalo bi početi sa tim kako da jedu i kad da odlaze kod zubara, da uče o štetnosti nikotina, alkohola, pa onda i o seksualnom životu i polno prenosivim bolestima. Došli smo do toga da naša deca i mladi imaju previše informacija, a sve manje znanja. To je apsurd, ali je tako", zaključujila je doktorka Fazlagić za Zadovoljna.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs