ŠTA SE DEŠAVA SA MUŠKARCEM KADA NEMA REDOVAN SE*S?Apstinencija može da izazove ozbiljne bolesti koje ugrožavaju život

Muškarci koji nemaju redovne intimne odnose izloženi su većem riziku od raznih bolesti

Ljubav
08:32h Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA MUŠKARCEM KADA NEMA REDOVAN SE*S?Apstinencija može da izazove ozbiljne bolesti koje ugrožavaju život
Šta se dešava sa muškarcem kada nema intimne odnose?, Foto: Shutterstock

Već smo pisali o tome kako suzdržavanje od intimnih odnosa može da utiče na žensko zdravlje, ali ni muškarci nisu pošteđeni od loših aspekata apstinencije tvrde stručnjaci.

Naime, intimni odnosi su regulator mnogih procesa u organizmu, a evo koje zdravstvene probleme može da izazive dugo suzdržavanje od se*sa.

Erektilna disfunkcija

Ovo se može opisati i kao ispadanje iz ritma. Posle dužeg perioda apstinencije, veće su šanse za erektilnu disfunkciju, naročito kod pripadnika jačeg pola starijih od 50 godina.

Apstinencija ima negativan uticaj na zdravlje muškarca
Apstinencija ima negativan uticaj na zdravlje muškarcafoto: Shutterstock

Povećan rizik od raka prostate

Apsolutna apstinencija, koja uključuje i odsustvo masturbacije, može da izazove i zdravstvene probleme. Brojne studije su pokazale da često vođenje ljubavi, može da snizi rizik od raka prostate. Sa druge strane, nedostatak seksa i “redovne” ejakulacije, povećava rizik od ove teške bolesti.

Visok krvi pritisak

Kada duže vreme nemate intimne odnose, jedna od najčešćih posledica je povećanje krvnog pritiska. Naime, istraživanje iz 2006. godine je pokazalo da ljudi koji redovno upražnjavaju se*s imaju niži krvni pristisak, od osoba koje nisu redovno aktivne u krevetu.

Istraživači su utvrdili da češći se*s poboljšava reakciju tela na stres, što za posledicu ima i niži krvni pritisak.

Apstinecija uzrokuje visok krvni pritisak
Apstinecija uzrokuje visok krvni pritisakfoto: Shutterstock

Stres

Kada počne apstinencija, u organizmu se sve menja, i stres se pojačava.

“Tokom orgazma, naše telo proizvodi endorfin koji pomaže da se osećamo dobro, i ako se*s koristite da biste se borili sa stresom, jasno je da će apstinencija biti veoma frustrirajuća za vas”, kaže neurolog Debra So.

Slabi imunitet

Intimni odnosi su veoma važni za jačanje imunog sistema, a to je pokazala i studija psihologa Karla Čarneckog i Frensisa Brenana. Oni su od pacijenata koji imaju odnose bar jednom ili dva puta nedeljno, tražili uzorke pljuvačke, a laboratorijska ispitivanja su pokazala ekstremno visoku koncentraciju imunoglobina, koji je ključan za borbu protiv prehlade i virusa.

Suzdržavanje od intimnih odnosa povećava nivo stresa
Suzdržavanje od intimnih odnosa povećava nivo stresafoto: Shutterstock

Takođe je dobra fizička aktivnost koja pomaže održavanju telesne težine, a kako sagoreva kalorije, doprinosi i gubitku kilograma.

Ono što je posebno važno naglasiti je da imate stalnog partnera, jer čestom promenom partnera veće su šanse da dobijete neku polnu prenosivu bolest, od kojih se ne možete svaki put sa sigurnošću zaštiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs