ŠTA SE DEŠAVA SA ŽENSKIM TELOM AKO DUGO NEMA INTIMNE ODNOSE? Promene koje nastaju negativno utiču na zdravlje

Suzdržavanje od intimnog odnosa ima brojne mane koje mogu negativno uticati na vaše celokupno zdravlje

Ljubav
20:05h Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA ŽENSKIM TELOM AKO DUGO NEMA INTIMNE ODNOSE? Promene koje nastaju negativno utiču na zdravlje
Šta se dešava sa ženom kada dugo nema intimne odnose?, Foto: Shutterstock

Ima istine u tome da intimne veze pružaju najveće zadovoljstvo, ali pored toga one imaju veliki uticaj na naše zdravlje, naročito za žene.

Mnogi stućnjaci ukazuju na to da odsustvo intimnih odnosa povlače sa sobom pojedine posledice, kako na psihičko tako i na fižičko zdravlje. U nastavku pročitajte kakve posledice duga apstinecija može imati na vaše telo.

1. Gubitak libida

Ukoliko svu želju za seksom držite u sebi i ne radite ništa po tom pitanju, vremenom će ona nestati. Ako ste u vezi, to može da preraste u veći problem koji se samo razgovorom može rešiti. Nema leka za smanjnje libida niti određenih vitamina koji to mogu rešiti, već samo razogovor i dobra volja.

Smanjenje libida
Smanjenje libidafoto: Profimedia

2. Smanjenje vaginalne lubrikacije

Ova pojava važi za starije žene koje tokom godina zbog nedostatka estrogena gube lubrikaciju i smanjuju im se zidovi vagine. Žene od 20, 30 godina nemaju tih problema i da ove pojave dolaze sa godinama.

3. Opuštanje vaginalnih zidova

Ovo takođe važi za starije žene i one koje ulaze u menopauzu. Ukoliko nemaju redovan se*s, svaki sledeći pokušaj može biti jako bolan.

„Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno“, napominje dr Sari Kuper, seksualna terapautkinja.

Apstinencija ima mnoge negativne uticaje na zdravlje
Apstinencija ima mnoge negativne uticaje na zdravljefoto: Shutterstock

4. Bolnije menstruacije

Reodvni odnosi smanjuju bolove kod žena, a kada se prekinu menstruacije se pogoršavaju i bolovi pojačavaju.

Seksualna terapeutkinja objašnjava, kada žena doživi orgazam ona zapravo doživljava kontrakcije materice što dovodi do većeg i bržeg izbacivanja krvi. Dolazi do povećanja endorfina što pomaže kod menstrualnih grčeva.

Mentstrualni ciklus može biti bolniji
Mentstrualni ciklus može biti bolniji foto: Profimedia

Ipak pored svih navedenih stvari koje negativno utiči na stanje celokupnog oranizma, postiji jedna pozitivna stvar u svemu, a to je manji rizik od polno prenosivih bolesti.

Terapautkinja napominje da ne samo da se smanjuje rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

„Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta“, objasnila je dr Štrajher.

Većina urinarnih infekcija nastaje ubrzo nakon odnosa, a mogu biti izrazito bolne i veoma teško se leče, a to i te kako može da pokvari kvalitet vašeg života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs