SAZNAJTE VIŠE

ŠTA SE DEŠAVA SA NAŠIM TELOM KADA DUGO NEMAMO ODNOSE? Psihoterapeutkinja otkriva koji pol je u većoj opasnosti

Mnogi od nas nisu ni svesni šta se dešava kada dugo nemamo intimne odnose.

Ljubav
16:04h Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA NAŠIM TELOM KADA DUGO NEMAMO ODNOSE? Psihoterapeutkinja otkriva koji pol je u većoj opasnosti
Šta se dešava kada dugo nemamo intimne odnose?, Foto: Shutterstock

Intimni odnosi dbbri su za naše zdravlje, ističu stručnjaci. Naime, se*s osim toga što povećava nivo serotonina i oksitocina u telu, umanjuje stres, lek je i za miran san, sagoreva kalorija, ali pomaže i kod glavobolja .

S obzurom na to da dobro utiče na naše telo, isto tako dolazi i do određenih reakcija kada apstiniramo. Suzdržavanje od sek*ualnih odnosa nema nužno ozbiljne negativne posledice, ali telo i mozak reaguju. To ima određene prednosti i mane, a najviše utiče na mentalno zdravlje.

Psihoterapeutkinja Marija Milenković u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji, otkrila je da ne postoji pravilo kada je idealno vreme za stupanje u se*ualne odnose.

Žena, Seks, Masturbacija
foto: Shutterstock

"To je intimno i lično pitanje. Ne postoji pravo ili univerzalno vreme kada treba stupiti u sek*ualne odnose. To je individualna stvar i sek*ualnost je esencija života. To je odlika naše ličnosti. Kako doživljavamo detinjstvo, majku, dosta utiče na to. Kod rasturenih porodica imamo Edipov kompleks na primer. Svi ti faktori utiču na našu sliku o svetu i o partneru za kim tragamo", rekla je Marija Milenković u emisiji "Puls Srbije".

Ona dodaje da dugotrajna apstinencija može dovesti do niza tegoba poput gubljenja ciklusa.

"Imamo paradoks. Imamo devojke koje vrlo mlade stupaju u sek*ualne odnose i žene koje kasno ulaze u sek*ualne odnose. To je nemogućnost adaptacije i pronalaska sebe u tom sek*ualnom smislu. Uzrok može biti neadekvatni porodični odnosi i traume", kaže psihoterapeut i dodaje:

"Dolazi do toga da dugotrajna apstinencija dovodi do niza psiholoških tegoba. Vrlo često se dešava da žene onda izgube ciklus, a tu se medicina i psihologija prepliću", rekla je Marija.

Par, Seks, Krevet
foto: Shutterstock

Nedostatak se*a duže vreme povećava rizik od naleta stresa, lošeg raspoloženja i anksioznosti. Nesanica je takođe povezana sa apstinencijom. Muškarci koji duže vreme apstiniraju od sek*a, mogu imati probleme sa postizanjem erekcije, kada prestanu sa apstinencijom. Ali, ima i prednosti.

Naime, apstinencija kod muškaraca povećava nivo testosterona u telu, što povećava rast mišića, nivo energije, snage, kao i koncentracije i pamćenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs