reč stručnjaka

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE KOD NAS UMRE 50. 000 LJUDI, GLAVNI KRIVAC JE TUGA: Doktor otkriva kako kobno utiče na naše telo

Kardiolog Nebojša Tasić ističe kako je tuga glavi okidač bolesti srca.

Saveti stručnjaka
22:43h Autor:
OD OVE BOLESTI GODIŠNJE KOD NAS UMRE 50. 000 LJUDI, GLAVNI KRIVAC JE TUGA: Doktor otkriva kako kobno utiče na naše telo
Kako tuga i bol utiču na srce?, Foto: Printscreen/ Youtube/ PRVA

Kardiovaskularne bolesti odnose najviše života u našoj zemlji, pored malignih. Svake godinu bitku sa zdravstvenim problemima ove vrste izgubi oko 50.000 ljudi, što je alarmantno stanje! Zato je veoma važno kako birnemo u srcu, jednom od naših najvažnijih vitalnh organa. Kardiolog Nebojša Tasić otkriva šta je to što mu godi, posebno naglašavajući da su emocije ključan faktor.

- Malo pazimo na naše srce, a najviše mu štetimo time što ne razmišljamo kako živimo. Njemu najviše godi osmeh, ljubav, zdrava hrana, fizička aktivnost. Svako od nas ima odgovornost prema sebi, a onda prema drugima", rekao je doktor.

Srce
foto: Shuterstock

Dobro je već poznato da je stres glavni pokretač svih oboljenja, ali jednako važna su i osećanja.

- Sve emocije jako utiču na naše srce, od lepih do ružnih, a stres je glavni okidač mnogih bolesti. U telu se nalazi čitav splet nerava koji potiču iz mozga i kičmene moždine koji su povezani direktno sa srcem i koji mogu u stanjima uzbuđenja da ubrzaju njegov rad, kao i da povise krvni pritisak. Ali, ne samo emocije, već i ostali uticaji, poput izlaganja niskim i visokim temperaturama mogu da utiču na rad srca - obajsnio je dr Tasić.

Portret, Devojka, Žena, Lice, Pege, Depresija, Razmišljanje, Tuga
foto: Shutterstock

Naglasio je da srce može da plače i da bude tužno. Štaviše, tuga i bes se najviše odražavaju na njega, pa može doći do:

- Takođe i čitav niz hormona koji se luče u organizmu utiču na rad srca i krvnih sudova, kao što su kortizol ili adrenalin, ali jedno je poznato - da srce i te kako pati kada smo tužni ili besni. I bilo je slučajeva kada su ljudi umirali od tuge - upozorava kardiolog.

Otvaranje savetovališta a tugu, bol i sreću

Doktor Nebojša Tasić najavio je i otvaranje savetovališta za tugu, bol i sreću na Institutu za kardiovaskularnih bolesti u saradnji sa stručnjacima iz Specijalne Psihijatrijske bolnice Dr. Laza Lazarević.

- Nikada ne uzimaJte lekove na svoju ruku, jer može da se pretera sa njima. Za sve nedoumice posetite lekara, ni jedan simptom ne zanemarujte - zaključio je ovaj stručnjak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs