svaka čast!

TRAŽILA SAM DA ME PUSTE DA UMREM: Glumica koju svi obožavaju preživela 2 moždana udara u 35. godini

Pokrenula je humanitarnu organizaciju "Same You" kako bi prikupiljala pomoć za one koji su preživeli povrede mozga.

Vip priča
Autor:
TRAŽILA SAM DA ME PUSTE DA UMREM: Glumica koju svi obožavaju preživela 2 moždana udara u 35. godini
Foto: Profimedia

Ova neustrašiva glumica Emilija Klark, koju svi znamo iz hit serije "Igra prestola", i najbolje lekare na svetu ostavila je bez teksta! Preživela je nešto za šta su šanse gotovo minimalne. Naime, imala je, čak, dve cerebralne aneurizme - abnormalno proširenje krvnih sudova na mozgu! Iz tog razloga je bila podvrgnuta brojnim operacijama. A kako ističe, zbog toga joj nedostaje deo mozga.

- Deo mog mozga više nije upotrebljiv, prosto je neverovatno što uopšte hodam i govorim, ponekad smisleno. Stručnjacima nije jasno kako živim svoj život bez ikakavih posledica - objašnjava Emilija, šaleći se malo i na svoj račun.

Emilija Klark
foto: Reuters

Iako ima samo 35 godina, suočila se sa izuzetno ozbiljnim zdravstvenim problemima, zbog kojih joj je život visio o koncu. Sve je počelo 2011. godine, kada je na treningu osetila jaku glavobolju. Tada se dogodila prva aneurizma, a potom i moždani udar. To je zadesilo odmah posle završetka snimanja prve sezone serije u kojoj je tumačila lik Daenerys Targaryen.

- Trener me je postavio u plank poziciju i odmah sam osetila kao da mi elastična traka steže mozak. Pokušala sam sa da isguram trening do kraja i ignorišem bol, ali jednostavno nisam mogla - rekla je glumica.

I dodaje da je do svlačionice otišla gotovo puzeći, jer je bol bila nesnosna. Stanje joj se kroz samo par sekundi pogoršalo još više. Ubrzo je odvezena na magnetnu rezonancu u bolnici, gde joj je utvrđeno "subarahnoidno krvarenje (SAH), po život opasna vrsta moždanog udara, uzrokovana krvarenjem u prostoru koji okružuje mozak".

S obzirom na to da je preživjela subarahnoidno krvarenje, nije imala drugog izbora, operacija mozga je bila neizbežna. Koliko je samo bila teška situacija, govori činjenica da se posle izlaska iz operacione sale nije mogla setiti ni svog imena, niti je mogla da govori.

- Patila sam od stanja koje se zove afazija, što je posljedica traume koju je moj mozak pretrpeo. Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem. Moj posao, moj san o tome kakav bi moj život bio je usmeren na jezik, na komunikaciju. Bez toga sam bila izgubljena - kroz veliki uzdah priseća se Emilija ovog strašnog period.

Međutim, njeno stanje počelo je da se poboljšava izuzetno brzo, posle samo sedam dana, što je je sve lekare u bolnici iznenadilo! Učinila je ono nemoguće i potpino se oporavila, a ubrzo se vratila i glumi, bez koje, kako, kaže, ne može da zamisli život.

Prošavši kroz sve užasne posledice, koje su bile uzrokovane aneurizmom i moždanim udarom, poželela je da pomogne i svim osobama koji se suočavaju sa sličnim porblemima, zato je osnovala je humanitarnu organizaciju koja prikuplja novčana sredstva sa lečenje onih koji su pretrpeli povrede mozga.

1 / 6 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs