Stručno

Virusolog Ana Gligić o vakcinama za koronu: Rusi su napravili nešto posebno! (VIDEO)

I kineska i ruska i oksfordska vakcina su napravljene na nosaču, ali su Rusi koristili dve vrste adenovirusa. Evo šta to znači

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Printscreen/ youtube/ RTS ZVANIČNI KANAL

Virusolog Ana Gligić je za jutarnji program na RTS televiziji pričala o vakcinaciji Fajzer i Sputnjik vakcinom. Tom prilikom je rekla:

"Ne znam zašto je Velika Britanija odlučila da prve vakcine prime stariji od 80 godina. Meni je logičnije da to budu najugroženije grupe i oni koji mogu da zaustave ovu epidemiju i mladi bez kliničke slike koji seju virus. Verovatno su krenuli od starije populacije jer su oni najosetljiviji s obzirom na godine i imuni sistem."

"Uglavnom su sve vakcine rađene relativno dugo, da su se verovatno ispravile u hodu sve anomalije i greške. Zato sve te vakcine koje dođu za masovnu upotrebu, ne bi smele da imaju nikakav feler."

"Pošto su ovo vakcine spremljene na specifičan način, znači ne na klasičan način, one su išle po brzom postupku, a možda su mogle i tako dobro da se kontrolišu. Bile su ispitane na životinjama pa na ljudima. Nisu klasično testirane na starosnim grupama. One su brzometno napravljene i iskontrolisane po mišljenju proizvođača, dovoljno, da mogu da se primene na ljudima."

"Ja mnogo znam o Sputnjiku. I ona i Fajzerova vakcina su napravljene na nosaču. One su napravljene tako da se parče genoma sadašnje korone ubacuje u obliku vakcine a zatim je tako dizajnirana da se unutra iskopletira u provokatora imunog sistema kod ljudi da počne da stvara antitela i njena efikasnost je 92%. Svaka vakcina se ispituje na imunogenost, toksičnost i neškodljivost. Sigurno su ispitali imunogenost i toksičnost, ali neškodljivost na dugu stazu nije moglo da se ispita, ali postoje iskustva od SARS-a i MERSA. "

"Kineska, ruska i oksfordska napravljena je na nosaču. Oni su na tako jedne bezazlene viruse ugradili samo parče sadašnje korone, koja će provocirati imuni sistem čoveka da provede antitela. I sve te vakcine su napravljene na isti način, samo što su koristili različite adenoviruse.

Rusi su uradili nešto posebno, napravil su prvu vakcinaciju na jednom adenovirusu, a revakcinaciju na drugom adenovirusu - što je veoma mudar potez da bi se produžilo dejstvo vakcine i stvorio jači imuni sistem organizma koji je vakcinisa.

Takve vakcine nisu iziskivale rigorozne kontrole pa ih imamo nakon godinu dana, iako sam ja rekla da vakcinu nećemo dobiti ni za 18 meseci."

"Iskustvo u izučavanju ovakvih virusa pokazuje da ovakvi virusi s vremena na vreme izazivaju epidemije i pandemije. Mi se nećemo rešiti ovog virusa. Sada imamo cilj sa ovim brzometnim vakcinama da zaustavimo pandemiju i epidemiju, a da se u međuvremenu snađemo i napravimo klasične vakcine. Jer ove vakcine daju imunitet do dve godine. "

"Ja sam se izjasnila. Kada sam videla da su Rusi napravili vakcinu sa 23 naučnika svih profila, u publikovanom radu gde je sve izloženo u detalje, ja sam rekla iza ovog stoji veliki tim i verovatno je dobro. Zamerali su da Sputnjik nije dovoljno testiran na ljudima, ali u novembru je testirano 18,00 ljudi. "

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs