NAPUSTIO NAS PRERANO U 49. GODINI, ALI NJEGOV OSMEH JE VEČAN: Lekciju Marka Živića o sreći svako od nas treba da UPAMTI

Prošlo je dve godine otkako nas je napustio glumac posebne harizme i energije - Marko Živić.

Celebrities
01:42h Autor:
NAPUSTIO NAS PRERANO U 49. GODINI, ALI NJEGOV OSMEH JE VEČAN: Lekciju Marka Živića o sreći svako od nas treba da UPAMTI
Marko Živić o sreći, Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Marko Živić je svojom izvanrednom glumačkom veštinom i harizmom osvojio srca publike. Započeo svoju glumačku karijeru u ranoj mladosti i brzo j postao prepoznatljivo lice na domaćoj sceni, a odlično se snalazio i u ulozi voditelja. A osim po sjajnoj karijeri, pamtićemo ga i po neverovatnoj životnoj flozofiji i osmehu koji je svima oko njega davao snagu.

Živić je bio u stalnoj glumačkoj postavi u "Pozorištu na Terazijama", ali i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta gde je igrao u predstavama „Kad su cvetale tikve“, „Ne igraj na Engleze“, „Sviraj to ponovo“, „Sem“, „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Delirijum tremens“.

Marko Živić
foto: ATA Images

Ostao je zapamćen i po mnogim ulogama u filmovima i serijama kao što su „Čitulja za Eskobara“, „Gorki plodovi“, „Kuku, Vasa“, „Beogradski fantom“, „Montevideo, Bog te video“, „Folk“, „Na putu za Montevideo“, „Montevideo, vidimo se“, „Senke nad Balkanom“, „Žigosani u reketu“, „Toma“ . Sa druge strane, vodio je i neke od najgledanijih emisija: "Audicija" i "Marko Živić šou".

Privatni život je krio od očiju javnosti, izbegavao je skandale, a iza sebe je imao brak sa voditeljkom Natašom Pavlović. Međutim, posle razlaza su ostali u sjajnim odnosima, a on je neretko koristio priliku da na njen račun uputi mnoge komplimente.

1 / 5 Foto: Kurir/Zorana Jevtić

Glumcu je 2008. godine dijagnostikovan zloćudni tumor, koji je uspeo da pobedi. Samo mesec dana nakon teške operacije, Marko se vratio u pozorište.

"Imao sam mnogo sreće. Potpuno slučajno sam to otkrio. Otišao sam kod akademika dr Predraga Peška, direktora Instituta za bolesti digestivnog trakta, i tako saznao da imam abdomenalni problem, a zatim i bolest jednjaka. Danas imam rez od 15 santimetara, duž grudi i stomaka. Abdomen je zeznut. Moja operacija je trajala sedam i po sati. Shvatio sam da imam dve opcije: ili da uđem hrabro ili da odustanem. Naravno odmah sam se odlučio za ovu prvu. ", rekao je Živić u emisiji "Preživeli"na K1 televiziji i dodao:

"Zvali su me često iz klinike da pshički dižem pacijente tamo. Išao sam da ih zasmejavam i verujem da sam nekome i pomogao. Kasnije sam postao maskota celog odeljenja. Tako je bilo i dok sam sam ležao u bolnici. Desi se da padneš mentalno u toku noći, jer dnevno primaš 6 ili 8 infuzija, a jedna kaplje 2 sata. Noću plačeš, jer si vezan za krevet, ali sam ustajao, šetao hodnikom i glumio Rokija Balbou. Boli te sve, ali ja sam glumio da boksujem sa nekim".

A Markov stvar o sreću je mnogim njegovim kolegama postao zvezda vodilja kroz život.

Ja sam srećan, jer želim takav da budem. Na sreći se radi. Kao i na raspoloženju. Svaka stvar ima dva lica, dve strane. Trudim se da uvek vidim onu lepšu i bolju. Imam ja i padova i lomova. Pa se ponekad sam isplačem k’o čovek i – teram dalje. Suze peru dušu“, rekao je tada Živić.

Marko Živić
foto: Kurir / Nebojša Mandić

Preminuo je 14. oktobra 2021. godine od posledica koronavirusa.

U znak sećanja na njega i kao simbol zahvalnosti, u njegovom rodnom Kruševcu je nakon njegove smrti osvanuo mural sa njegovim likom, a planirano je da mala noćna scena u Kruševačkom pozorištu nazove po njemu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs