Obratite pažnju

Ako dobiješ napad panike, možeš sama sebi da pomogneš: Evo kako!

Napad panike može osobu da obuzme iznenada, u prepunom, zatvorenom prostoru. Ali možete se pripremiti za sledeći napad panike tako da se sami "spasete"

Saveti stručnjaka
Autor:
Ako dobiješ napad panike, možeš sama sebi da pomogneš: Evo kako!
Foto: Shuterstock

Evo osnovnih strategija kada vas uhvati napad panike:

METODA I - regulacija disanja

1. Uzmite bilo koju kesu (najbolje je papirnu, ali može i bilo koja). Stavite je preko nosa i usta i udahnite duboki i izdahnite vazduh. Ne dozvolite da vam u kesu uđe spoljni vazduh. Dišite sve dok panični napad ne popusti. I uvek, uvek nosite u džepu jednu kesu - za svaki slučaj.

2. Ako nemate kesu kod sebe, sklopite dlanove i dišite u svoju ruku. Ova metoda je manje delotvorna od kese, ali je opet dobar izbor ako vas uhvati panični napad.

3. Disanje iz stomaka: na stomak stavite levu ruku ispod desne ruke. Zatim, brojeći 1, 2, 3 udahnite i naduvajte stomak poput balona. Na brojeve 4 i 5 zadržite dah. Na brojeve 6,7, 8, 9, 10 - dugo izdahnite. Ponovite ovo 10 do 15 puta. Ova metoda nema manu i deluje perfektno. Smirićete se u minuti.

METODA II - Skretanje pažnje

1. Brojanje - prebroj predmete, dugmat na kaputu, pločice ispred vas, automobile koji prolaze, ljude oko vas i td... Bitno je da sebi skrenete pažnju sa onog što je izazvalo panični napad.

2. Elastična gumica - nosite običnu gumicu (koju koristimo za tegle) oko zgloba. Čim osetite prve znake paničnog napada, zategnite gumicu i pustite je da "pukne" o vašu kožu. To će vas "otrezniti".

3. Igra zamišljanja: probajte da zamislite da niste tu, na tom mestu koje je u vama izazvalo paniku. Samo zamislite da ste na prijatnom mestu koje vam godi i tako ćete se smiriti.

4. Radite rutinske stvari. Kada vas obuzme panika, otiđite do kuhinje i skuvajte sebi kafu. Skuvajte ručak, operite suđe, okupajte se.

5. Ako ste u mogućnosti pozovite muža, mamu ili tatu, sestru ili brata. Razgovor će vam skrenuti misli.

6. Pevanje - iako mislite da je nemoguće da pevate - vi pevušite. Ne moraju to biti reči, samo mumlajte muziku - to će vas smiriti.

7. Obavezno posetite psihologa kako biste savladali napad panike koji može ozbiljno da utiče na vaše zdravlje, ali i način života.

Autor: Oksana Litvinova, prevod Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs