NAUČNO DOKAZANO

Ovaj hobi dokazano najbolje smanjuje stres: Doktori ga preporučuju kao terapiju broj 1!

Uz ovaj hobi stres nestaje očas posla

Zanimljivosti
Autor:
Ovaj hobi dokazano najbolje smanjuje stres: Doktori ga preporučuju kao terapiju broj 1!
Foto: Shutterstock

Bojenje nije samo za decu, ono smanjuje stres, tera loše raspoloženje i podstiče kreativnost, dokazala su brojna istraživanja. Bojenje je u rangu sa meditacijom, a zbog svojih pozitivnih efekata, mnogi lekari ga preporučuju kao vid terapije.

Ova tehnika vam pomaže da se fokusirate na sadašnji trenutak i odlutate od problema koji vas muče.

Studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu "Umetnost psihoterapije", opisala je iskustva 200 ispitanika koji su hospitalizovani zbog odlaska na operacije. Istraživači su otkrili da su svi oni zabeležili manji nivo stresa i anksioznosti, kao i poboljšanje rasploženja, nakon 50-o minutne teraije bojenja.

Kako da vam muškatle cvetaju kao lude sve do kasne jeseni: Samo dodajte ovo u svaku saksiju!

foto: Shuterstock

Zahvaljujući pokretima koji se ponavljaju, moždane ćelije se opuštaju, a korišćenje određenih boja utiče na nervni sitem. Plava i zlena opuštaju, dok crvena, narandžasta i žuta podižu nivo energije i motivacije.

Bojenje odmara oči i uklanja tamne kolutove

Kada samo na sat vremena svetlost ekrana tableta, računara ili telefona zamenite bojankom, smanjuje se napetost očiju, a kod nekih ispitanika je zabeleženo i smanjenje tamnih kolutova i podočnjaka. Ovim hobijem se poboljšava i kvalitet sna, kažu lekari.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs