Obratite pažnju

Kad telu nedostaje jod, štitna žlezda raste, a onda nastaju problemi: Evo kako da bolest prepoznate na vreme!

Koje bolesti nam prete kada telu nedostaje joda? Koji su znaci deficita joda i kako sprečiti taj nedostatak?

Saveti stručnjaka
Autor:
Kad telu nedostaje jod, štitna žlezda raste, a onda nastaju problemi: Evo kako da bolest prepoznate na vreme!
Foto: Shutterstock

Jod je posebno neophodan za puno funkcionisanje štitne žlezde koja ga koristi za stvaranje hormona koji su uključeni u različite procese:

Rast;

zarastanje rana;

metabolizam;

razvoj mozga.

Nedostatak joda dovodi do činjenice da štitna žlezda ne proizvodi potrebnu količinu hormona, usled čega se razvija hipotiroidizam.

Razmotrite glavne znakove koji ukazuju na nedostatak joda u telu:

Prekomerna težina - Sa nedostatkom joda, težina se može drastično povećati, to je zbog usporavanja metaboličkih procesa i doprinosi očuvanju većine kalorija u obliku masti.

Stalna slabost - Ako se osoba teško nosi sa svakodnevnim zadacima, ako nema fizičke snage za obavljanje normalnog posla, čak i ako nema problema sa spavanjem, to može ukazivati na nedostatak joda u telu.

Povečana suvoća kože - Ljuštenje kože može ukazivati na hipotiroidizam. Činjenica je da se ćelije obnavljaju delovanjem tiroidnih hormona, a ako ih nema dovoljno, onda se broj mrtvih ćelija povećava.

Pucanje i gubitak kose - Hormoni štitaste žlezde doprinose obnavljanju folikula dlake, a bez ovih hormona folikuli se ne obnavljaju, odnosno količina kose na glavi se smanjuje.

Hladnoća - Osećaj topline nastaje usled energije koja proizilazi iz metaboličkih procesa, a ako se usporavaju, onda čovek neprestano doživljava hladnoću.

Slab puls - Usporavanje rada srca takođe izaziva nedostatak joda. Dodatni simptomi uključuju glavobolju i vrtoglavicu.

Oštećeno pamćenje - Hormoni štitaste žlezde su neophodni za razvoj mozga, a njihov nedostatak može izazvati nedostatak joda.

Oticanje vrata - Štitna žlezda se nalazi u vratu i sa nedostatkom joda, gvožđe počinje da se širi, što dovodi do otoka.

Kršenje menstrualnog ciklusa - Sa nedostatkom joda, mogu biti retki periodi ili previše obilni. To je zato što tiroidni hormoni utiču na druge hormone u telu, posebno na one koji regulišu menstrualni ciklus.

Teška trudnoća - Nedostatak joda je opasan ne samo za ženu u trudnoći, već i za fetus. Nedostatak ovog minerala može dovesti do zaostajanja u razvoju deteta ili otežanog razvoja njegovog mozga. Ako žena doživi akutni nedostatak joda, onda postoji velika verovatnoća da će imati mrtvorođeno dete ili dete sa ozbiljnim mentalnim smetnjama.

Lečenje nedostatka joda

Ako blagovremeno ne popunite rezerve joda u telu, štitna žlezda će početi da raste, pokušavajući da nadoknadi nedovoljan nivo hormona brojem ćelija. Ppovećana štitna žlezda naziva se gušavost.

Optimalni dnevni unos joda je 120-150 mcg, a prema statistikama, većina stanovnika zemlje, nažalost, troši do 80 mcg joda dnevno.

Da biste popunili deficit, u ishranu treba da konzumirate: masnu ribu (tunjevina, bakalar), škampi; ćureće meso; krompir; pasulj (beli); morske alge; suve šljive; brusnice; jagode.

Sa jakim nedostatakom joda, neophodni su i dodaci ishrani. Jodirana morska so takođe pomaže u popunjavanju nedostatka joda, a može se koristiti umesto obične soli.

Najlakši način da utvrdite da li telu nedostaje jod je analiza urina.

Vodite računa šta jedete i kako živite. Nedostatak joda može dovesti do ozbiljnih bolesti. Čim utvrdite nedostatak joda u telu, otiđite kod endokrinologa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs