Istina

Metabolizam nije kriv što se debljate: Evo u čemu je problem!

Verovatno ste već čuli ili pročitali da se ljudi neizbežno debljaju kako se približe četrdesetom rođendanu, a da je osnovni krivac - metabolizam

Saveti stručnjaka 19.10.2020. - 09:41h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

U drugoj polovini života metabolizam se usporava, ali stopa tog usporavanja je veoma mala. Neka istraživanja kažu da je čak minimalna. Ako nemate ozbiljan metabolički poremećaj, onda metabolizam nije kriv što se debljate.
 

Metabolizam ima različite faze

Metablizam u mirovanju je koliko energije naše telo troši kada u nedelju ujutru ležimo na kauču. Zavisi od kombinacije nekoliko faktora, na primer, visine, pola, naslednosti i ovde se zaista ništa ne može promeniti.

Pored toga, postoje još tri fraze metabolizma. Obično se kaže da metabolizam određuje hrana koju jedemo i vrsta i način kretanja.

 

 

Prva faza je metabolizam u toku obroka. Ispostavilo se da dok žvaćemo, gutamo i varimo, sagorevamo i malu količinu kalorija (oko 10% dnevne vrednosti). To se zove toplotni efekat hrane. Ovaj proces se može ubrzati ispijanjem kafe ili zelenog čaja, ili uzimanjem puno proteina sa čili papričicama. Međutim, nemojte se nadati da ćete kilograme izgubiti na ovaj način. Hrana koja ubrzava metabolizam ne može učiniti da izgubite kilograme.

Druga faza metabolizma je ona koja se dešava prilikom kretanja i ona najviše sagoreva kalorije.

 

Bilo koji pokret se ceni: penjanje stepenicama, hodanje kroz kancelariju, sport koji tera da se znojite kao da ste u sauni - sve to čini drugu fazu metabolizma.

Treća faza metabolizma je ona kada mirujemo, a kalorije se i dalje "sagorevaju". Na primer, ležanja na kauču posle treninga je efikasnije nego ranije. To se naziva "kiseonički dug" - opterećenje je završeno, a kiseonik u telu nastavlja da sagoreva kalorije.

Dakle, ako želite da smršate - bitne su samo ove poslednje dve faze metabolizma.

 

Postoji verovanje da će vam trening snage sagoriti najviše kalorija, ali istraživanja to ne podržavaju.  Naime, činjenica je da mozak troši više kalorija od bicepsa.
"Funkcija mozga je oko 20% metabolizma u mirovanju. Sledeće je srce koje radi bez prestanka - još 15 do 20%. Zatim - bubrezi, pluća i druga tkiva. Oko 20 do 25 %ostaje na mišićima," tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Luzijani

Dakle, iako je vežbanje sa tegovima zdrava navika, nemojte očekivati da će vam ozbiljno ubrzati metabolizam. Najkorisnije su kardio vežbe gde srce aktivno kuca, pluća snažno dišu:

 

Hodanje,

Trčanje,

Plivanje i td.

Generalno, ispostavilo se da je tajna jednostavna i prilično dosadna: prvo, sa godinama se manje krećemo - ne samo da se manje bavimo sportom, nego više sedimo i veoma malo hodamo. I drugo, prestajemo da budemo svesni prehrambenih navika. Mehanizam koji kontroliše apetit počinje da deluje sve gore s godinama; ne razumemo da je vreme da se zaustavimo i da prestanemo da se "tovimo."Zaključak: ne krivite za sve metabolizam, on nije kriv. Samo treba da se više krećete i manje da jedete.Istina je da postoji izreka kako niko ne želi da posluša komplikovan savet, jer je komplikovan. Ali isto tako ne želi da sluša ni jednostavne savete, jer su previše jednostavni! Na vama je da odlučite da li ćete poslušati naš savet ili ne, ali ne krivite metabolizam, nije do njega, do vas je!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...