psihijatri otkrivaju

Toksična pozitivnost tokom pandemije: Zdravije je priznati bol koju osećamo!

Sve negativne emocije je zdravije izneti na površinu jer im tako ne dozvoljavamo da nas obuzmu

Saveti stručnjaka
10:14h Autor:
Toksična pozitivnost tokom pandemije: Zdravije je priznati bol koju osećamo!
Foto: Shuterstock

Iako je izraz 'toksična pozitivnost' već duže vreme poznat, možda ste tokom globalne pandemije korona virusa svesni njenih negativnih učinaka.

Umesto insistiranja na pozitivi treba pronaći balans, saglasni su stručnjaci.

"Sa svih strana nas bombarduju savetima da vreme koje provodimo zatvoreni kod kuće iskoristimo za pisanje romana, učenje novog jezika, novih poslovnih veština, ili da meditiramo i pronađemo svoj mir. Osim toga, uče nas i kako da se uverimo u to da nam nešto na šta smo inače navikli sada zapravo nimalo ne nedostaje, kaže dr. Margaret Seid, psihijatar iz Njujorka za Health, te dodaje:

"Ako neko uspe da pronađe mir i poveže se s nekim skrivenim delom sebe dok je u samoizolaciji, to je zasta divno. Ali, stalna promocija ovog pristupa, koliko god bila dobronamerna, može da postane otrovna. Takvim pristupom možete učiniti da se svako ko se osam nedelja karantina nije posvetio učenju joge, jer se ne pronalazi u tome, zapravo oseća loše. Te poruke pojačavaju anksioznost i lupanje srca koje je protreslo svet, oduzimajući nam pravo da imamo loše dane usred ove krize, kaže dr. Seid.

Neprocenjivi saveti Lava Tolstoja za srećan život: Tek kad ovo shvatite, dobićete sve što želite!

foto: Shutterstock

Ako se nikad ne prepustite drugom osećanju osim sreće ili zahvalnosti i odmah 'ugasite' sve takozvane negativne emocije, ne bavite se time kako se zaista osećate. Možda ćete zaključati svoje emocije, ali one postaju sve strašnije i jače u našim umovima, baš zato što se njime ne bavimo", kaže klinička socijalna radnica i autorka knjige 'Forward in Heels', Dženi Maenpaa.

Ona kaže kako postoji izraz da je sunčeva svetlost najbolje svetlo za čišćenje negativnih emocija, pa se to odnosi i na to da neke najgore stvari kad su u pitanju emocije treba izneti na sunce, bilo da su to sećanja ili strahovi zbog budućnosti.

"Tako im oduzimate snagu da vas zaraze.Važno je priznati da višestruke, složene emocije mogu postojati odjednom, ističe Maenpaa.

Možete biti zahvalni što imate krov nad glavom i mrzite posao koji vam omogućava da plaćate taj krov. Možete biti ludi od straha da ćete izgubiti život usled zaraze koronom, a opet - uživati u vremenu koje provodite kod kuće. Šta je zdraviji pristup?

Maenpaa ističe da je njena omiljena strategija za postizanje balansa kad su emocije u pitanju stara improvizovana strategija koja se zove 'da i...'

Na primer: 'Tako sam umorna da ostajem kod kuće s porodicom i zahvalna što mi je s njima dobro toliko da želim da ostanem kod kuće'.

Ili, na primer: 'Plašim se onoga što budućnost nosi, ali osećam neko uzbuđenje i nadam se da će se neke stvari promeniti na bolje'.

"Kad sebi dozvolimo da povremeno postavimo više suprostavljenih istina u umu, možemo da oteramo napetost koja vlada nama i otvorimo prostor svim našim emocijama - pozitivnim i negativnim - da se pojave", pojašnjava Maenpaa.

Zašto Bog ne čuje vaše molitve: Ovde leži i problem i rešenje!

foto: Shutterstock

Otrovna pozitivnost može da se opiše kao neiskrena pozitivnost koja dovodi do nepotrebne neugode, patnje ili nesporazuma", kaže psihijatar Gajani DeSilva iz Kalifornije, te dodaje kako je najbolji pristup reći istinu.

"Zdravije je priznati bol koju osoba možda oseća. Pitajte ih što im treba. Moguće je iskazati ​​pozitivan stav i još uvek komunicirati s drugima na brižan način. Tada pozitivnost nije toksična", kaže DeSilva.

Nažalost, društveni mediji i istina često ne idu ruku pod ruku.

"Čak i pre korone, društveni mediji bili su alat s kojim ranjiva osoba može svoj najgori dan da uporedi s najboljim danom druge osobe. Ako ste jedan od mnogih koji se trenutno trude da ostanu pozitivni, važno je znati da niste sami", kaže dr. Seid, te dodaje kako je pandemija za većinu sasvim novo stanje, te nema 'normalnog' odgovora na situaciju.

"Ne postoje knjige za samopomoć o tome kako uspešno živeti tokom pandemije. Postoji samo sadržaj koji su stvorili ljudi koji takođe nikada nisu proživeli pandemiju. Svi treba da budemo otvoreni za činjenicu da ne znamo šta očekujemo ​​od sebe ili jedni od drugih", kaže i nastavlja.

"Bez ikakvog standarda odgovarajućeg načina zaštite - osim pranja ruku i nošenja maski - možete imati dane u kojima se osećate zahvalno, produktivno i pozitivno, kao i one kada ne vidite svetlo na kraju tunela.

Budite fleksibilni i spremni da prilagodite svoju definiciju uspešnog dana. Ne posramljujte sebe ni bilo koga drugoga zbog osećanja straha. Očekujte trenutke kada će vam biti teško da se oslobodite nesigurnosti i budete strpljivi za školovanje dece", zaključuje.

Reči nobelovca koje definišu život: Svi na kraju završimo isto, razlika je u detalju – kako je ko živeo i kako je umro!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs