Narodna medicina

Oblozi doktora Zalmanova: Zašto Rusi smatraju da je ovo najbolji vid lečenja korona virusa kod kuće?

Ovom metodom omogućava se rad plućnih kapilara i ishrana plućnog tkiva, uklanjanje sluzi i otpušavanje nosa. Metodu je razvio doktor Zalmanov, gerontolog i naturopata

Saveti stručnjaka
12:02h Autor:
Oblozi doktora Zalmanova: Zašto Rusi smatraju da je ovo najbolji vid lečenja korona virusa kod kuće?
Foto: Shutterstock

Vrući oblozi su usmereni na suzbijanje patogena i uz njihovu pomoć moguće je olakšati tok infekcije korona virusa kod kuće.

Potrebno je:

dva velika frotirska peškira dugačka najmanje 1,5 m

dva kruta peškira dužine 1,5m

vuneno ćebe

par mekanih peškira

lavor sa vrelom vodom

rukavice.

Primena:

1. Stavite jedan frotirski peškir na drugi, presavijte ih na pola pa zamotajte u rolat.

2. Dva velika ukočena peškira savijte na isti način. Veoma je bitno da budu dugi oko 1,5m kako biste mogli da se umotate sasvim, od grudi pa preko leđa. (Dvostruko više slojeva peškira da bude na grudima nego na leđima).

4. Preklopite vuneno ćebe četiri puta po dužini, a zatim ga razvijte.

5. Položite mekane peškire jedan na drugi. Omotajte pacijentove grudi suvim peškirom tako da na grudima ima četiri sloja tkanine i dva na leđima. 6. U veću posudu sipajte vruću vodu (temperatura da bude 68 stepeni). 7. Obucite platnene rukavice, pa gumene na vrhu i pa zatim one urolane peškire potopite u vrelu vodu pa ih malo ocedite istavite na pacijentove grudi i leđa, preko mekih peškira.

8. Uzmite tvrde peškire, zavijte ih i čvrsto zamotajte preko vlažnih peškira.

9. Sada uzmite ćebe pa njime umotajte pacijenta preko svih tih peškira.

Pacijenta položite na leđa i prekrijte pamučnim ćebetom, savijajući njegove krajeve ispod nogu i ramena. U tom položaju pacijent treba biti oko 20 minuta, a prostoriju provetravajte. Pre uklanjanja svih peškira, pacijentu preko glave stavite pamučnu majicu dugih rukava pa je lagano spuštajte preko leđa kako odmotavate sve peškire.

Nakon svega ovoga, pacijent mora da se odmara u krevetu najmanje sat vremena, a najbolje je da se ove obloge stavljaju pre spavanja.

Nakon ovog postupka moguće je da će pacijent osećati povišenu temperaturu i povećani kašalj, ali to nisu simptomi pogoršanja zdravlja, već tako terapija deluje. Nakon par dana, doći će do poboljšanja.

Vrući oblozi se mogu primenjivati na deci, čak i na novorođenčetu sa dijagnozom bronhitisa ili upale pluća. U praksi je efikasnost takve tehnike već dugo dokazana, ali važno je pravilno izvršiti postupak.

Koronavirus i vrući oblozi

Prema rečima šefa izraelskog Instituta za psihomatiku Eli Talberga, teže se boriti protiv virusa nego mikroba, a s obzirom na to da virusi stalno mutiraju i postaju agresivniji, neophodno je koristiti najefikasnije metode lečenja. Jedna od takvih tehnika je i topli oblozi. Covid 19 izaziva plućnu fibrozu i upalu pluća. U prvom slučaju, u plućima se formiraju takozvani tkani snopovi, zbog kojih respiratorni organi ne mogu u potpunosti da funkcionišu. Razvoj pneumonije izaziva virus u telu. Kada telo pokuša da pobedi virus, telesna temperatura raste i virus se postepeno rastvara. Ali sa koronavirusom, porast temperature nastaje kada se fibroza već formira, pa osoba počinje da se guši, tada se povezuje sa aparatom za veštačko disanje i počinje žestoka borba za život, piše Econet.ru.

Doktor Talberg u slučaju koronavirusa predlaže da se ne čekaju komplikacije, već da se poveća telesna temperatura sa vrućim oblozima. Režim lečenja zaraženih: 20 minuta toplih obloga, sklanjanje obloga i ležanje do 40 minuta. Postupak se izvodi 1 put u 3 dana. Pauza od 3 dana, a zatim se sve ponavlja. Za teške bolesnike: 30 minuta, dva puta dnevno, pod nadzorom lekara. Oblozi ne smeju da se stavljaju trudnicama i osobama koje imaju kožna obolenja. Econet piše kako su mnogi pacijenti izlečeni ovom metodom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs