Veća šansa da se zarazite

Ovako nošenje rukavica u kupovinu hrane povećava šansu za zarazu: Hirurg kategorično tvrdi! (VIDEO)

Dok nosite rukavice na putu kući ili tokom dana, rukavice nastavljaju da dolaze u kontakt sa sve više i više mikroba

Saveti stručnjaka
15:02h Autor:
Ovako nošenje rukavica u kupovinu hrane povećava šansu za zarazu: Hirurg kategorično tvrdi! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / TomoNews US

Maske i rukavice su trenutno uobičajeni prizor u supermarketima - ali jedan doktor je upozorio da nošenje rukavica tokom kupovine hrane može da nanese više štete nego koristi.

Hirurg dr Karan Raj postavio je objavu na društvenim mrežama u kojem objašnjava zašto je možda bolje da ne nosite rukavice u kupovinu, jer "sve što biste poneli na rukama, ponećete i na rukavicama"

On koristi olovku za crtanje na rukavicama, pokazujući kako se klice mogu nakupljati dok dodirujete stvari poput korpi, kolica i mašina za samoposluživanje koje su koristili drugi kupci.

Dok nosite rukavice na putu kući ili tokom dana, rukavice nastavljaju da dolaze u kontakt sa sve više i više mikroba, koje ćete lako i nesvesno preneti dodirivanjem lica ili predmeta poput svog telefona.

"Vaša rukavica je sada punija klica nego što bi bila vaša ruka da ste ih svaki put prali", rekao je.

"Zapamtite, tim istim rukavicama kojima ćete dodirnuti volan, možete slučajno dodirnuti lice prenoseći klice na sebe. Ako menjate rukavice, možda dodirujete i samu rukavicu usput, pa prenosite klice na kožu. Samo dobro perite ruke, budite razumni, budite sigurni", poručuje doktor.

Možda je najsigurnije nositi rukavice, ali ih nakon izlaska iz radnje odmah skinuti i baciti, pazeći da ne dodirujete spoljašnju stranu rukavica.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs