BOLJE OD BILO KOG LEKA

Tri melema koja će vas preporoditi: Recite zbogom kašlju na prirodan način!

Kašlja se možete rešiti efikasno, brzo i bez upotrebe lekova, po receptu naših baka

Medicina
Autor:
Tri melema koja će vas preporoditi: Recite zbogom kašlju na prirodan način!
Foto: Shutterstock

Uporan kašalj je veoma nelagodan i uznemirujuć i često se dešava da konvencionala sredstva protiv kašlja ne daju željene rezultate. Naravno, postoji i prirodna alternativa.

Melemi protiv kašlja koje su koristile još naše bake mogu itekako pomoći da se smiri uporan nadražajni i produktivni kašalj. A, što je najbitije, nikako ne mogu da vam naškode.

Ovih nardonih recepata je mnogo, a mi smo odlučili da izdvojimo tri, za koje se tvrdi da su najefikasiji u borbi protiv kašlja.

Melem od meda i lista kupusa

Za ovaj melem potreban vam je prirodni med i nekoliko celih listova kupusa.

Listove kupusa operite i namažite ih medom, a zaim obložite grudni koš i leđa u visini grudnog koša. Preko obloge zamotajte providnu foliju, kako oblog ne bi spao i tako prespavajte. Ovaj melem bi trebalo da utiče da sekrecija u plućima postane ređa i lakše se oslobodi. Možete ga ponoviti nekoliko puta za redom.

Melem od crnog luka

Ovaj melem pokazao se kao jako efikasan kod bronhitisa i upale pluća, ali i kod dugotrajnog produktivnog kašlja u periodu rekonvalescencije.

Za pripermu ovog melema potrebo je da dve do tri glavice iseckanog crnog luka prokuvate na pari dok ne omakšaju u puste sokove, a zatim to sjedinite sa kukuruznim brašnom i jabukovim sirćetom. Smesa treba da bude kompaktna i gušća. Melemom namažite grudni koš i ostavite da odstoji dok se ne ohladi, oko 20 minuta. Nakon toga isperite toplom vodom. Postupak možete ponoviti više puta u toku dana.

Melem od guščje masti

Guščja mast je stari i dobro oprobani lek protiv kašlja i infekcije respiratornih puteva. Za ovaj melem nije vam potrebana bilo kakava priprema – jednostavno guščiju mast dobro utrljate u predeo grudnog koša i leđa u visini grudnog koša, a zatim preko obloge stavite nešto toplo, poput folije i toplog peškira ili tefmofora, da se mesto dobro utopli. Najpraktičnije i najdelotvornije je da ovaj melem nanesete pred spavanje, utoplite se i ostavite da odstoji preko noći.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs