Za njega niste znali do sad: Ovo je još jedan simptom korona virusa!

Pored već svima poznatih indikatora bolesti, pojavio se novi simptom kod obolelih

Lepi & Zdravi
Autor:
Za njega niste znali do sad: Ovo je još jedan simptom korona virusa!
Foto: Profimedia

Opšte je poznato da su klasični simptomi virusa Covid19 temperatura, respiratorna infekcija, kašalj, malaksalost i bolovi u telu, kao i novootkriveni siptomi kao što su oslabljena čula mirisa i ukusa.

Međutim, pojavile su se tvrdnje da još jedan simptom može biti usko povezan sa infekcijom korona virusa, piše Dejli mejl.

Naime, naučnici su, na osvovu Gugl pretrage u poslednjih nekoliko nedelja u SAD, Italiji, Španiji i Iranu, zemljama najteže pogođenim ovim virusom, došli do saznanja da je jedan od neotkrivenih potencijalnih simtopma korona virusa i bol /žarenje u oku.

Naučnici su do ovog zaključka došli na sličan način kao i do zaključka da su gubitak čula mirisa i ukusa takođe simptomi Covid19.

Oni tvrde da su Gugl pretrage u SAD, Španiji i Iranu pokazale da su ljudi, kasnije otkriveni kao covid pozitivni, najčešće guglali ove simptome, kao nešto što su osećali od senzacija, pored već prepoznatljivih simptoma bolesti.

Pretraga ovog simptoma se u u Španiji i Italiji povećala za 50 procenata od izbijanja pandemije, kao i u SAD-u u poslednih desetak dana.

Naravno, ovaj simptom nije još uvek naučno potvrđen i kako se tvrdi – mogao bi da pogađa samo deo populacije zaražene virusom Covid19, pa se za sada ne može svrstati u konvencionalne i tipične simptome.

Bez obzira na to, načnici i zvaničnici organizacija za javno zdravlje upozorili su da će pomno pratiti pojavu i razvoj i ovog simptoma kod obolelih od korona virusa i biti na oprezu, kako bi u narednom periodu sklopili što sveobuhvatniju sliku o tome kako izgleda opšta simptomatologija infekcije virusom Covid19.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs