Neverovatno

Hrvatski doktor tvrdi: Rukavice nemaju funkciju da vas zaštite od prljavih stvari, već od ovoga!

Dok Kinezi nose maske iz poštovanja prema drugima, mi ih nosimo zbog samozaštite

Saveti stručnjaka
Autor:
Hrvatski doktor tvrdi: Rukavice nemaju funkciju da vas zaštite od prljavih stvari, već od ovoga!
Foto: Profimedia

Doktor Marijan Parčin (38) radi u na mikrobiološkoj dijagnostici na Univerzitetskoj bolnici u Bonu, u Nemačkoj. Za hrvatske medije, pričao je o borbi protiv korone virusa.

Novinari sajta Slobodna Dalmacija, pitali su ga o tome koliko su ovih dana rukavice važne u borbi protiv korone:

"U jako puno slučajeva vidimo rukavice na rukama policije, carinika, prodavačica, pa čak i na rukama nekih građana. Na žalost, većina se opremila pogrešnom vrstom rukavica. Svrha rukavica na rukama policajaca koji proveravaju lična dokumenta nije da se zaštite od "prljavih" saobraćajnih dozvola, već da im se promeni percepcija čistoće vlastitih ruku. Nošenje rukavica uglavnom sprečava ljude da se diraju po licu, nosu ili oko usta, jer tokom nošenja rukavica doživljavaju rukavice kao nešto strano, odnosno potencijalno prljavo. Istu funkciju mogu ispuniti ili obične pamučne ili nemedicinske najlonske rukavice."

A što se tiče maski?

"Dosta se političara i javnih osoba ovih dana pred kamerama pojavilo noseći medicinske zaštitne maske. Neki od njih su imali i FFP3 zaštitne maske, što je apsolutni apsurd cele situacije. FFP3 zaštitne maske nemaju šta radit na licima javnih osoba niti svih onih koji se pokazuju pred kamerama. Ta maska je namenjena samo situacijama kada ste u direktnom kontaktu s potencijalno zaraženim osobama.

Svi koji poseduju FFP3 maske, trebali bi ih proslediti osobama i ustanovama kojima su one zbog direktnog kontakta s potencijalno zaraženim osobama potrebne, znači medicinskom sektoru koji je redovo izložen virusu i rizikuje da će mu zaraženi pacijent direktno kašljati u lice, recimo u situaciji kada se uzima bris ili vadi krv prilikom čega je nemoguće održavati propisani razmak od dva metra. Ljudima koji se šetaju po otvorenom i pridržavaju se mera socijalnog distanciranja, ta vrsta zaštite je apsolutno bespotrebna.

Velika je kulturološka razlika između nas i Kineza, dok Kinezi nose maske iz poštovanja prema drugome, mi ih nosimo uglavnom iz potrebe za samozaštitom," ispričao je doktor Marijan Parčin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs