Posle epidemije

Evo kako se Kinezi ponašaju posle karantina: Dobili su jasne instrukcije - nema opuštanja!

Evo šta nas čeka kad izađemo iz karantina

Lifestyle
Autor:
Evo kako se Kinezi ponašaju posle karantina: Dobili su jasne instrukcije - nema opuštanja!
Foto: Profimedia

Dario Kabaš, Splićanin koji već dve godine živi u kineskom gradu Hefei u pokrajini Anhui koja graniči s Vuhanom, epicentrom novoga koronavirusa, za sajt slobodnadalmacija.hr kaže:

"Svo vreme sam se čudio zašto ste vi u Evropi toliko ignorisali ozbiljnost situacije u Kini, a sada, koliko vidim, primenjujete sličan recept za zaustavljanje širenja virusa. Meni je tada mater govorila da dođem kući, ali nisam hteo jer sam se bojao da ne donesem virus," govori Dario.

Tamošnja karantina potrajala je mesec i po dana, u Vuhanu je trajalo duže.

"Bili smo u šoku, gotovo preko noći smo ostali u kućama, zatvorile su se škole i fakulteti, kao i sav javni život. Mogli smo svaki drugi dan izići po namirnice i to samo jedan član porodice. Ovde je svaka stambena četvrt ograđena i svako od stanara ima elektronički ključ ograde," priča 28-godišnji Dario za sajt Slobodna dalmacija.

"Da, i svi su nosili maske, ali Kinezi još od epidemije SARS-a, svake sezone nose maske. Sada, kada se polako sve otvara, a uveren sam da ćete se i vi morati strpiti jedno mesec i po dana, možemo izlaziti, ali još smo vrlo oprezni. Ljudi su ovde dobili aplikaciju na mobilni telefon koja govori da li su zdravi ili ne. Ako je zelena, zdravi su i mogu ući u kafiće, bioskope, trgovačke centre... Ako je crvena, znači da su pod temperaturom. Inače je sve otvoreno, ali ne radi punog kapaciteta. Ipak se još pazi na rastojanje, ali i ovakav režim je pravo olakšanje nakon stroge karantine."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs