Zdravlje je važno

Kad napuni 40. godina, svaka žena mora da pije ovaj vitamin: Poboljšava metabolizam, jača imunitet!

Vitamin B9 ili folna kiselina su važne komponente koje pokreću metaboličke procese u ljudskom telu. Učestvuju u proizvodnji ćelija imunog sistema, poboljšava varenje. Ova supstana je neophodna za stabilno funkcionisanje reproduktivni sistem, pa se prepisuje tokom trudnoće, te nakon 40 - 45 godine u preventivne svrhe

Saveti stručnjaka
Autor:
Kad napuni 40. godina, svaka žena mora da pije ovaj vitamin: Poboljšava metabolizam, jača imunitet!
Foto: Shutterstock

Još od 1926. godine, lekari su prepisivali trudnicama ovaj lek. Ljudsko telo vitamin B9 uzima iz hrane, ali ga ne proizvodi sam. Podržava sintezu aminokiseline vezanih za zdravlje, ubrzava metabolizam u tkivima. Lekari preporučuju uzimanje dodatnih doza folne kiseline u sledećim situacijama:

  • Hronična anemija kod dece i odraslih;
  • Plućna tuberkoloza;
  • Priprema za začeće i trudnoća u prvom tomesečju;
  • Dojenje;
  • Avitaminoza;
  • Ako ste na strogim dijetama.

Folna kiselina je dobra i za zdravlje muškaraca. Ubrzava proizvodnju zdrave sperme zbog povećane sinteze proteina, nukleinskih kiselina. Folna kiselina kod muškaraca sprečava neplodnost, bolest prostate i tumore skrotuma.

Nedavna istraživanja kažu da folna kiselina podstiče rad srčanog mišića. Podstiče protok kiseonika i hranljivih materija, poboljšava sastav krvi. Vlakna postaju elastična, mogu podneti promene krvnog pritiska tokom stresa, straha, hormonske neravnoteže.

Zašto ženama treba vitamin B9?

Sa nedostatkom folne kiseline u ženskom telu, metabolizam se usporava, proizvodnja mnogih korisnih hormona opada. To utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, štitne žlezde i nadbubrežne žlezde, i krši gustinu koštanog tkiva. Nakon četrdesete godine, nizak nivo vitamina B9 izaziva razvoj osteoporoze, prelome i druge komplikacije karakteristične za menopauzu.

Ukoliko vam nedostaje folna kiselina, možete je nadomestiti pomoću pravilne ishrane. Lekari preporučuju da za vreme trudnoće ili menopauze jedete što više:

  • peršuna, zelene salate, mladog luka;
  • Špargle;
  • Brokoli;
  • Pasulj;
  • Agrume;
  • Jagode i ribizle, maline i kupine;
  • Voće (jabuke, kruške i td.);
  • Orahe;
  • Goveđu i svinjsku jetru;
  • Jaja prepelice i kokošija jaja.

Pogrešno je verovati da je folna kiselina potrebna telu samo tokom trudnoće i začeća. Vitamin B9 održava organizam nakon četrdesete godine u odličnom stanju. Smanjuje rizik od osteoporoze, poboljšava varenje i dobro raspoloženje.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs