NAUČNO POTVRĐENO

Okidači opake bolesti: Ako telu ne obezbedite dovoljnu količinu ovih vitamina rizik od nastanka raka se udvostručuje!

Zbog nedostatka ovih vitamina javlja se rizik od malignih oboljenja, naučnici potvrdili

Fitnes & Nutricija
Autor:
Okidači opake bolesti: Ako telu ne obezbedite dovoljnu količinu ovih vitamina rizik od nastanka raka se udvostručuje!
Foto: Shutterstock

Naučnici su nakon dužeg istraživanja došli do zaključka da je nedostatak određenih vitamina u direktnoj vezi sa nastankom raka.

Kada telu nedostaju određeni vitamini, stvara se povoljno okruženje za razvijanje malignih oboljenja. Što manje vitamina D, A, E, B i C telu obezbeđujemo to se povećava rizik od nastanka karcinoma. Najveći krivac za povećan rizik od oboljevanja od ove opake bolesti je zapravo vitamin D i A.

Lekari upozoravaju da svaki čovek mora da obezbedi dovoljnu količinu svom telu kako bi se taj rizik smanjio.

"Ljudi danas izbegavaju Sunce, a tokom zimskim meseci ga je svakako manje, a ono je jedini izvor vitamina D. Kada se izbegava sunčeva svetčlost, neophodno je putem suplemenata obezbediti telu vitamin D", objašnjava britanski naučnik.

Stručnjaci tvrde da jedinjenja na bazi ovog vitamina pomažu u sprečavanju razvoja tumora materice i prostate. Vitamin pomaže u smanjenju sinteze testosterona, dehidrotestosterona i drugih androgena u samim neoplazmama, tako da oni ne rastu, pa je unos vitmina D od izuzetne važnosti.

Ruski naučnik Mihalkov objašnjava da nedostatak vitamina A takođe igra veliku ulpogu u stvaranju rizika od nastanka rak, naročito grlića marterice. Namirnice koje su odličan izvor ovog vitamina su šargarepe, bundeva, brokoli, jaja, mleko, masna riba, kari, papriku.

Kroz hranu je moguće obezbediti sve vitamine, pa je bitno da raznovrsna ishrana bude zastupljena. Ukoliko ne uspete kroz hranu da unosite sve vitamine, potrudite se da ih obezbedite telu u vidu suplemenata, poruka je lekara.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs